Na jaře se louky, pole i ostatní travní plochy rozsvítí žlutou barvou, protože sezóna pampelišek je v plném proudu. Včelky pilně poletují z květu na květ a chystají se na přípravu medu. Zlatou tekutinu však lze vyrobit i bez jejich pomoci. Stačí k tomu košík pampelišek a trocha trpělivosti.
Vytrvalou bylinu, která dorůstá až do výšky 40 cm a již zdobí výrazně žluté květy, mnozí považují za plevel. Smetánka lékařská, jak se pampeliška odborně nazývá, je ale cenným zdrojem vitamínů a mezi bylinkáři je dost populární. Pročišťuje krev, její účinky ocení i lidé trpící problémy se žlučníkem a játry. Protože pampeliška pomáhá zrychlit trávení, hodí se při zažívacích potížích a při dietě.
Snězte ji celou!
Z pampelišky můžeme zužitkovat rovnou celou rostlinu. Pro léčebné účely se asi nejvíc využívá kořen Smetanky. A právě díky látce, která ho prostupuje, získala rostlina svůj název. Po rozlomení kořene vytéká z řezu mléčná lepivá tekutina – latex, který obsahuje hořčiny, inulin, bílkoviny, cukry, tanin a fytoncidy.
Zejména na jaře jsou tělu velmi prospěšné mladé listy pampelišek, které jsou bohaté na vitamín C a minerální soli. V kombinaci s další zeleninou z připravíme skvělý salát. I květy Smetánky lékařské můžeme přidat do salátu, nebo z nich vyrobit pampeliškový med. Konzistencí je řidší než med včelí, podobá se spíše sirupu a denně ho pro zdraví stačí jen pár lžiček.
Pampeliškový med
Budete potřebovat: 1 košík pampeliškových květů (cca. 300 ks), 1 l vody, 1 kg třtinového cukru, šťávu z 1 citronu, 1 pomeranč.
Postup:
- Květy rozložíme na noviny na zem a necháme je chvilku ležet. Budou z nich vylézat broučci, které můžete později vrátit do zahrady. Květy důkladně umyjeme pod proudem vody, nasypeme je do hrnce, přidáme vodu, šťávu z citronu i pomeranče a navíc ještě na plátky nakrájenou pomerančovou kůru (tu je třeba předem pečlivě umýt mýdlem a opláchnout).
- Směs přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Když voda lehce zhnědne, můžeme sporák vypnout a tekutinu necháme vychladnout. Studený základ medu uložíme na jeden den do lednice.
- Další den tekutinu scedíme, nalijeme do hrnce a přisypeme cukr. Směs zahřejeme a za stálého míchání ji necháme asi půl hodiny vařit, dokud nezíská konzistenci sirupu.
- Jakmile med začne houstnout, nalijeme ho do sterilních uzavíratelných sklenic, pečlivě je uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.