Východní medicína doporučuje konzumovat v zimě takové potraviny, které nás zevnitř zahřívají. Pomáhají tím udržovat energii v těle a posilovat jeho imunitu. Kořen zázvoru patří do této skupiny takzvaných “jangových” potravin, proto by nyní neměl chybět na jídelníčku. V jaké podobě? Například jako sirup, který je nejen velmi chutný, ale zároveň léčivý.

Sirup ze zázvoru není žádnou bombastickou novinkou. Již naši předkové ho používali jako prostředek proti kašli, bolesti v krku a chrapotu. Tento turbo nápoj pro imunitu lze snadno vyrobit v domácích podmínkách a nejsou k tomu třeba žádné exotické ingredience. Sirup lze následně použít například jako základ pro limonády, ale také alkoholické i nealko koktejly. Výtečný je také v kombinaci s Proseccem či sektem, kterým dodá zajímavou, netradiční chuť. A jako každodenní posilovač imunity ho lze přidávat také do čaje.

Jak tento zázvorový “zázrak” vyrobit?

Recept na zázvorový sirup

K výrobě sirupu potřebujete:

  • 300 g čerstvého zázvoru
  • 2 pomeranče a 3 citrony (obojí ideálně v bio kvalitě)
  • 750 g krystalového cukru
  • 1,5 l vody
  • 10 g kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

Zázvor umyjeme a i se slupkou ho nakrájíme na kousky, které následně rozmixujeme v mixéru. (Lze přidat trochu vody, aby to šlo lépe). Citrusy umyjeme mýdlem a opláchneme horkou vodou. I se slupkou je nakrájíme na kousky. Šťávu, která při tom vyteče, zachytíme a také použijeme.
Do většího hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme zázvor, citrusy a kyselinu citronovou. Za občasného míchání směs přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu na polovinu, hrnec zakryjeme poklicí a necháme pár minut lehce povařit. Pokud vznikne na povrchu pěna, lžící ji odstraníme.
Z hrnce sundáme poklici a základ pro sirup necháme dvě hodiny louhovat. Poté obsah hrnce procedíme přes síto, nalijeme ho do čistého hrnce a opět zahřejeme. Směs vaříme tak dlouho, dokud dostatečně nezhoustne.

Nakonec sirup plníme do čistých uzavíratelných skleněných lahví. V chladu vydrží pitný i několik týdnů.

Tipy na závěr

  • Sirup ředíme s čirou či perlivou vodou v poměru 1:3
  • Plátky citronu zalijeme horkou vodou, přidáme sirup a vznikne skvělý ostrý nápoj proti bolesti v krku, který se popíjí po malých doušcích
  • Sirup nalitý do ozdobné sklenice poslouží jako krásný vánoční dárek
avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů