Východní medicína doporučuje konzumovat v zimě takové potraviny, které nás zevnitř zahřívají. Pomáhají tím udržovat energii v těle a posilovat jeho imunitu. Kořen zázvoru patří do této skupiny takzvaných “jangových” potravin, proto by nyní neměl chybět na jídelníčku. V jaké podobě? Například jako sirup, který je nejen velmi chutný, ale zároveň léčivý.
Sirup ze zázvoru není žádnou bombastickou novinkou. Již naši předkové ho používali jako prostředek proti kašli, bolesti v krku a chrapotu. Tento turbo nápoj pro imunitu lze snadno vyrobit v domácích podmínkách a nejsou k tomu třeba žádné exotické ingredience. Sirup lze následně použít například jako základ pro limonády, ale také alkoholické i nealko koktejly. Výtečný je také v kombinaci s Proseccem či sektem, kterým dodá zajímavou, netradiční chuť. A jako každodenní posilovač imunity ho lze přidávat také do čaje.
Jak tento zázvorový “zázrak” vyrobit?
Recept na zázvorový sirup
K výrobě sirupu potřebujete:
- 300 g čerstvého zázvoru
- 2 pomeranče a 3 citrony (obojí ideálně v bio kvalitě)
- 750 g krystalového cukru
- 1,5 l vody
- 10 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
Zázvor umyjeme a i se slupkou ho nakrájíme na kousky, které následně rozmixujeme v mixéru. (Lze přidat trochu vody, aby to šlo lépe). Citrusy umyjeme mýdlem a opláchneme horkou vodou. I se slupkou je nakrájíme na kousky. Šťávu, která při tom vyteče, zachytíme a také použijeme.
Do většího hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme zázvor, citrusy a kyselinu citronovou. Za občasného míchání směs přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu na polovinu, hrnec zakryjeme poklicí a necháme pár minut lehce povařit. Pokud vznikne na povrchu pěna, lžící ji odstraníme.
Z hrnce sundáme poklici a základ pro sirup necháme dvě hodiny louhovat. Poté obsah hrnce procedíme přes síto, nalijeme ho do čistého hrnce a opět zahřejeme. Směs vaříme tak dlouho, dokud dostatečně nezhoustne.
Nakonec sirup plníme do čistých uzavíratelných skleněných lahví. V chladu vydrží pitný i několik týdnů.
Tipy na závěr
- Sirup ředíme s čirou či perlivou vodou v poměru 1:3
- Plátky citronu zalijeme horkou vodou, přidáme sirup a vznikne skvělý ostrý nápoj proti bolesti v krku, který se popíjí po malých doušcích
- Sirup nalitý do ozdobné sklenice poslouží jako krásný vánoční dárek