Každý Čech sní v průměru necelé kilo medu ročně a obliba této potraviny stále stoupá. „Tekuté zlato“, jak se medu přezdívá, platí za jeden z nejstarších prostředků, kterým si lidé oslazovali život a jako sladidlo se používá dodnes. Často jako náhrada bílého cukru, který platí za méně zdravý. Med má využití také při výrobě alkoholických nápojů a uplatnění našel i v kosmetice. Co ještě o tomto včelím daru nevíte?
Sladkému medu propadli lidé už před vznikem zemědělství, kdy ho z dutin stromů kradli včelám. Tekuté zlato používal také nejslavnější starověký lékař Hippokrates, který ho předepisoval ke zvýšení síly, odolnosti a při onemocnění dýchacích cest. Egyptské královny používaly mateří kašičku pro rozjasnění pleti a za časů praotce Čecha sloužil med i jako platidlo.
K největšímu rozkvětu včelařství u nás došlo v 11. a 12. století a tajemný svět drobného blanokřídlého hmyzu fascinuje amatérské i profesionální včelaře dodnes.
Léčivé účinky medu
Med obsahuje kyselinu jablečnou, citronovou a vinnou, nalezneme v něm i bílkoviny, minerální látky a stopové prvky. Přírodní sladidlo v barvě zlata potlačuje růst choroboplodných zárodků, funguje jako lék při dýchacích obtížích i infekčních onemocněních. Při nachlazení a chřipce se doporučuje přidávat med do teplých, nikoliv horkých nápojů – například do čajů či rostlinných mlék.
Sirup vyrobený z cibulového odvaru a lipového medu uleví při úporném kašli a usnadní odkašlávání. Med se osvědčil i při chorobách srdce, protože rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak.
Med rozpuštěný v jablečném octu by měli popíjet ti, kteří trpí vleklými zažívacími obtížemi. Již po týdnu užívání lžíce směsi ráno a večer uleví od akutních obtíží. Lžička medu večer pomáhá proti nespavosti a oblíbené sladidlo podporuje i krvetvorbu a tvorbu slin.
Jak med uchovávat
Při správném skladování vydrží med věky. Důležitá je zejména teplota a také materiál skladovací nádoby. Med proto uchováváme ideálně v temnu, ve skleněné uzavíratelné nádobě, při teplotě 14 – 16°C. Čím vyšší je teplota skladování, tím rychleji se med kazí.
Důležité! Cukernatost není na závadu, ba přímo naopak. Med přirozeně krystalizuje, nejedná se proto o vadu. Zajímavost – květové medy cukernatí rychleji než ty z medovice. Při ztuhlém medu stačí sklenici na chvíli postavit do kastrůlku s teplou vodou a sladidlo opět získá příjemnou tekutou formu.
Další zázraky od včel
Nejen med, ale také propolis a mateří kašička jsou dary, které získáváme od včel. Propolis je včelí tmel, kterým hmyz ucpává otvory a balzamuje své druhy i jiné živočichy uvíznuté v úlu. Propolis má silné antibakteriální účinky, je protizánětlivý, podporuje hojení ran a má i antiparazitární účinky. Výrazně vonící a štiplavě chutnou mateří kašičku je doporučováno užívat při depresích, nervové vyčerpanosti i jako prostředek pro zvýšení imunity.