Černý bez, zázrak přírody
Černý bez je jeden z nejrozšířenějších keřů v České republice. Roste na okrajích lesů, v příkopech, na mezích, blízko lidských obydlí i na zahradách. Výskyt je tak hojný díky ptákům, kteří sezobají plody černého bezu a pomocí jejich trusu pak zakoření semínka. U černého bezu se sbírají jak květy, tak plody. Oboje je pro naše zdraví jedinečné. Z květů se dá vyrobit vynikající sirup, z plodů šťáva, sirup či víno. Květy obsahují antioxidanty, rutin, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, cholin, taniny a slizové látky. Zatímco plody, ty už obsahují vysoké množství vitaminu C a B, antioxidanty a cholin. Nyní si popíšeme, jak se vyrábí sirup z květů, které budou brzy k mání. Černý bez kvete v období od května do července, podle počasí.
Sirup z květů
Na začátek je důležité zmínit, že květy se sbírají za suchého slunečného počasí. Měly by na sobě mít co nejvíce pylu, takže nesbírat po dešti. Právě pyl dodává sirupu jedinečnou chuť a vůni. Květy je nutné zkontrolovat a odstranit případné nečistoty či mušky. Sirup připravujeme ihned po sběru květů, aby nezavadly.
Postup:
- 100 květů černého bezu
- 4 kg cukru
- 16 citronů
- 6 litrů vody
Květy černého bezu očistíme od nečistot, neoplachujeme!! Čím více jich dáme, tím silnější chuť bude. Květy vložíme do nádoby, přidáme 6 litrů převařené, studené vody a necháme do druhého dne louhovat (minimálně 24 hodin). Poté přecedíme přes čisté plátýnko, přidáme šťávu z citronů a cukr. Mírně zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Plníme do čistých, předem vyvařených sklenic.
Tento recept je bez kyseliny citronové, a proto by se měl co nejdříve spotřebovat. Můžete si jej zamrazit.
Čaj z květů černého bezu
Čaj z květů rozpouští hleny, mírní kašel, snižuje horečku a podporuje pocení. Květy si nasušíme v tenké vrstvě a uložíme do papírového pytlíku. Příprava: lžíci bezových květů přelijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat. Ještě teplý čaj popíjíme.