Základem zdraví je podle tradiční čínské medicíny dostat tělo do harmonie. Dle tohoto učení nám v těle proudí energetické dráhy, a když z nějakého důvodu dojde k jejich narušení, může vzniknout onemocnění. Každý měsíc je podle čínské medicíny zatížený určitý orgán, o který je v tuto dobu třeba obzvlášť pečovat. Který orgán patří k prosinci? Je to tlusté střevo!
Tlusté střevo je součástí trávicí soustavy lidského organismu. Představuje poslední úsek trávicí trubice a jeho hlavním úkolem je zahustit zbytky potravy vstřebáváním vody a pak je z těla vypudit v podobě stolice. V tlustém střevě se kromě vody vstřebávají také zbylé vitamíny a minerály.
Prosinec patří střevům
Podle čínské medicíny je v prosinci třeba pečovat především o tlusté střevo. Tento orgán dle tohoto učení pomáhá dokončit to, co jsme v ústech započali a zbavuje nás nepotřebných složek nejen po fyzické, ale také na duchovní úrovni. V posledním měsíci roku však střevo může být zatížené víc, než je dobré, proto je vhodné o něj zvýšeně pečovat.
Pár zajímavostí
V orgánu dlouhém přibližně 1,5 metru se nachází více bakterií než ve zbytku organismu. Nalezneme ho v dutině břišní a dle Číňanů je párovým orgánem plic. Podle orgánových hodin má tlusté střevo nejvíce na práci v době mezi pátou a sedmou hodinou ranní. A kudy vede energetická dráha tlustého střeva? Je to od ukazováčků na rukou přes paže, krk až k nosu.
Jak střevo posilovat?
Pro hladké zažívání je třeba upravit jídelníček a vsadit na potraviny bohaté na vlákninu. Právě vláknina totiž pomáhá bez problémů vyměšovat stolici. Upravit je proto nutné jídelníček.
V zimě bychom měli konzumovat potraviny, které tělo prohřívají, ne ochlazují. Nejde však o fyzikální teplotu jídla, ale o to, jak působí na lidský organismus. Které potraviny v zimě zařadit do jídelníčku?
Mezi takzvané horké potraviny se řadí ostřejší koření jako zázvor, chilli, pepř či nové koření. Do teplých potravin, které pomáhají zvýšit naši aktivitu, patří skořice, majoránka, tymián, křen, ovčí a kozí sýry (pozor na kravské produkty, ty se v zimě příliš nedoporučují), cibule či pórek, jáhly a rýže. Z ovoce se do zahřívacích potravin řadí banán, třešně, meruňky, broskve a švestky. V oddělení zeleniny sáhněte po lilku, květáku, celeru či kukuřici. Tělo vnitřně zahřejí i fazole a čočka, oříšky nebo hovězí, vepřové a kuřecí maso.
Dle učení Číňanů organismu příliš nesvědčí prefabrikované potraviny, které obsahují málo vlákniny, a jejich zpracování organismus zbytečně zatěžuje. Při potížích se zažíváním je dobré vsadit i na pití bylinných čajů z heřmánku, slézu, máty, fenyklu či mateřídoušky, které posilují energii tlustého střeva.
Nejen strava, ale životospráva obecně hraje při posilování střev roli. I když se v zimě nedoporučují aktivity, při nichž se příliš zpotíte, cvičení pro uvolnění napětí udělá střevům dobře. Vsaďte na správné, hluboké dýchání a navštivte například hodiny jógy.