Jaro se blíží

Jaro se blíží, a protože toto období je velmi vhodné pro očistu organismu, objevuje se na scéně téma detoxikace. Škodlivé látky se v těle ukládají z okolního prostředí, z nezdravých potravin a za jejich nežádoucí skladování v organismu nese vinu i přílišný stres. Způsobů, jak tělo detoxikovat, je mnoho. My vám nabízíme cestu pomocí potravin. Uzdravte tělo pokrmy, které zbavují tělo jedů.

Potíže s plynatostí, bledá pokožka, únava – i to mohou být jasné signály, že tělo potřebuje restart. Zima je obdobím útlumu, kdy se nejen příroda, ale také pochody v těle zpomalují a organismus si dělá zásoby, aby náročné, chladné časy překonalo co nejlépe. I když dnes netrpíme zimou a hladem, procesy v těle se od dob dávno minulých příliš nezměnily a my potřebujeme po zimě povzbudit.

Načerpejte energii a očistěte tělo

S jarem nastává zlom. Příroda se probouzí a lidem i zvířatům se do žil vlévá nová energie. Ne všichni však hladce zvládají proces probouzení přírody. V důsledku toxiny zatíženého a oslabeného organismu se může objevit únava, špatná nálada i potíže se zažíváním. A detoxikace představuje jednu z cest, jak se těchto nepříjemných jevů zbavit. Jak na to?

Klíčem je jídlo

K očistě těla lze využít například přípravky z lékárny, ale mnohem účinnější je zvolit cestu k uzdravení za pomoci jídla. Ne nadarmo se totiž říká: “Jsme to, co jíme.”

Zbavit tělo toxinů (škodlivých látek) můžeme například za pomoci pitných zeleninových či ovocných kúr nebo půstu. Jde to však i mnohem snadněji a chutněji. V proces uzdravování těla mohou hrát důležitou roli zejména polévky. Mnozí je ve skladbě jídelníčku vynechávají, a to je chyba. Polévka zahřeje, dodá sílu, a když se zvolí správné ingredience, může i detoxikovat.

Rajská polévka trochu jinak

Recept, který vám představíme, je lehce pikantní, protože některá ostřejší koření umí tělo povzbudit v samočistícím procesu, a tím z něj odbourat a vyplavit škodlivé látky.

K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat cibuli, plechovku loupaných rajčat, plechovku neslazeného kokosového mléka, olivový olej, dva stroužky česneku, kousek zázvoru, dvě hrsti červené čočky, lžíci kari koření, půl lžičky kajenského pepře, sůl a pepř.

Polévka je velmi snadná na přípravu. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, zázvoru a po chvíli přidáme i kari a kajenský pepř. Vše krátce osmahneme, do hrnce vmícháme čočku, přidáme rajčata z plechovky, půl litru vody, sůl, pepř a přivedeme k varu. Po chvíli vlijeme do hrnce kokosové mléko, polévku přivedeme k varu a pak ji na mírném plameni povaříme asi 20 – 25 minut.

avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Kortikoidy a jejich vedlejší účinky