Spousta lidí cítí po obědě touhu jít se na chvilku natáhnout, ale této výsady se zejména pracujícím často nedostává. Jak se bránit, když koncentrace i chuť do práce uvadá? Podívali jsme se této tématice na zoubek. 

Dát si po jídle tzv. “dvacet” zní hodně lákavě a během volných dnů, si to mnozí z nás labužnicky dopřávají. Proč se ale zejména po obědě cítíme často unavení a bez energie

Na vině je většinou jídlo…

Naše zažívání stojí energii. Čím více jídla a pro tělo náročnější pokrmy konzumujeme, tím více sil při jejich zpracování spotřebujeme. Během procesu trávení proudí do orgánů trávicího systému více krve než obvykle, a ta pak chybí v jiných částech těla, která jsou méně okysličená a objevit se může únava. Čeho se v takových případech raději vyvarovat?

  • Jednoduchých a rychlých cukrů. Ty totiž prudce zvýší hladinu cukru v krvi, ta ale následně strmě klesá dolů a objeví se únava. O jaká jídla se jedná konkrétně? Těstoviny a pečivo z bílé mouky, pizza, toasty, sladkosti…

  • Ani polotovary, tučné a smažené pokrmy neudělají zažívání dobře. Tělo pro jejich zpracování spotřebuje více energie než je běžné a vy to pocítíte na momentální kondici.

  • Uzeniny – další těžké jídlo, která vám bude ležet dlouho v žaludku a zažívání se na něm “nadře”. 

  • Alkohol – díky němu se krev zahustí a je méně okysličená, což vede ke vzniku únavy. Kdo se bez piva po obědě neobejde, ten by si měl dát pouze jedno a později doplnit tekutiny nealkoholickým nápojem, nejlépe vodou. 

  • Luštěniny – ne vždy je tento bohatý zdroj bílkovin pro naše tělo výhrou. Luštěniny mohou nadýmat, a tím jsou pro naše zažívání zátěží. Kdo je často unavený, ten ať si pojídání čočky a hrachu raději na nějakou dobu odpustí. 

Co ještě ovlivňuje naši kondici po jídle?

Hlavním faktorem podněcujícím vznik únavy po jídle je sice strava, ale není v tom sama. Občas je třeba podívat se na problém komplexněji a zhodnotit, jestli není na místě změnit návyky a prostředí

Zda má tělo dostatek energie souvisí i s tím, jak kvalitně spíme. Dospělý člověk by měl prospat 7,5 – 8 hodin denně. Pokud je to méně, může se to podepsat i na jeho kondici během dne a při dlouhodobém nedostatku spánku také na zdraví. 

Také množství světla na pracovišti může ovlivnit to, jak se po jídle cítíme. Nedostatek světla totiž vede ke zvýšené produkci spánkového hormonu melatoninu a na člověka proto sedne únava mnohem snadněji. Pokud je ve vašem zaměstnání málo přirozeného světla, lze ho doplnit například vhodně umístěnými lampami.

Pohyb je klíčem proti mnoha neduhům a platí to i v tomto případě. Po jídle je ideální vyrazit na procházku, když to ale není možné, projděte se alespoň po místnosti a pořádně vyvětrejte. Zaručeně vás to probere.

A co káva? Pro mnoho z nás funguje šálek kávy jako zabiják proti únavě, ale bohužel, funguje jen krátkodobě. Káva sice rychle dodá tělu energii, ta však dlouho nevydrží. Pijte proto raději zelený čaj, který má na organismus nabuzující účinek, ale není pro tělo tak zátěžový jako káva.   

avatar autora
Dana F.
Dana F. se věnuje psaní článků o zdraví a nemocích, čímž přispívá ke zvýšení povědomí o těchto tématech. V osobním životě se specializuje na mateřství, poskytování asistenčních služeb a výuku dětí, což jí dává jedinečnou perspektivu a hluboké porozumění v těchto oblastech.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů