Dopátrat se příčiny
V posledních letech přibývá lidí, kteří trpí na nadýmání a bolesti břicha. Odhaduje se, že laktózovou intolerancí trpí na světě přibližně 60% lidí. Než zjistí pravou příčinu svých nepříjemností, snaží se pátrat ve svém jídelníčku a vyřazovat některé potraviny jako jsou luštěniny, zelenina, pečivo, sycené nápoje, atp. Dost často se pak stává, že nezbývá pomalu nic, co dát do úst. Ono totiž málokoho napadne, že by za křečemi, bolestmi a nadýmáním mohlo stát mléko.
Laktózová intolerance
Pokud se vám uleví po vynechání mléka a mléčných výrobků, je jasné, že trpíte laktózovou intolerancí. Ta může být různě intenzivní, od lehčího nadýmání po nesnesitelné bolesti žaludku, křeče, bolesti hlavy a průjmy. Jde o to, jak organismus zvládá štěpit laktózu. A co je vlastně laktóza? Je to mléčný cukr, který v našem těle rozkládá enzym laktáza na glukózu a galaktózu.
Dříve s mlékem žádné problémy nebyly?
Možná se vám to zdá divné, že by se laktózová intolerance rozjela až ve vyšším věku, ale není to nic neobvyklého. Čím je člověk starší, tím méně se enzymu laktázy vytváří. Avšak není výjimkou, že intolerancí trpí už novorozenci či kojenci. U některých obtíže přetrvávají přibližně do tří let, u některých vymizí později, někdo však nesnese laktózu do konce života. Ve všech případech je důležité držet bezmléčnou dietu, která odstraní obtíže. (U malých dětí se mohou objevovat také ekzémy, kopřivky, otoky a jiné alergické reakce.)
Jak upravit jídelníček?
V dnešní době se naštěstí vyrábí velké množství produktů bez laktózy. Mléka lze rozmíchat z prášku – například kokosové, sójové či mandlové. Někteří lidé dobře snášejí bílé jogurty, kefíry, zakysanou smetanu, jelikož v nich už je laktóza naštěpena. Sýry lze nahradit pomocí tofu, na chleba lze mazat zeleninové pomazánky. Zmrzliny či některé moučníky v kavárnách se již vyrábějí bez laktózy. A pokud si někdy chcete dopřát smetanové jídlo, existují na trhu léky, které obsahují enzym laktáza. Tento lék si dáte chvíli před konzumací jídla a problémy se neobjeví.