Získat dar přírody plný cenných látek, které umí skvěle posílit imunitu a doplnit tělu tak prospěšné látky – no řekněte, kdo by odolal. Hlívá ústřičná je dokonalý produkt přírody, který by neměl chybět ve vaší lékárničce.
Ať už milujete procházky lesem s košíkem v ruce a nožíkem v kapse, nebo jen houby nejraději rovnou konzumujete v podobě gulášů, polévek, omáček či smaženic, jedno je jisté. Objevte kouzlo hlívy ústřičné, která není jen nízkokalorická, ale především plná tělu prospěšných látek.
Královna zimního lesa
Ano, takto je mykology nazývána právě hlíva ústřičná – latinsky Pleurotus ostreatus. A skutečně ji můžete najít nejen na pultech obchodních řetězců, ale také přímo v našich lesích. A natrefit na ni můžete už i teď na podzim, i když její pravý čas bývá většinou až kolem Vánoc. Sběr hlívy ústřičné si můžete velmi snadno nastudovat a natrénovat – splést si ji můžete snad jen s její příbuznou hlívou plicní, která žloutne, ale je také jedlá. Hlívou na první pohled poznáte podle lasturového tvaru, která ji také dala druhové jméno. Hlívou najdete vyrůstat nejčastěji na mrtvých kmenech listnatých stromů, ale také na těch živých. Roste ve společenství ostatních, tedy v trsech, a výjimkou není ani trs vážící několik kilogramů.
Hlíva ústřičná – chuť plná zdraví
Není náhodou, že v prodejnách zdravé výživy i v lékárnách najdete spoustu produktů, které hlívu ústřičnou obsahují. A také nejsou zrovna zadarmo. Přitom si na hlívu ústřičnou můžete vyrazit sami do lesa, a doplnit tak tělu prospěšné látky zcela zadarmo.
Hlíva ústřičná toho umí pro naše tělu udělat skutečně mnoho:
- posiluje imunitu
- pomáhá tělu zvládat infekce
- zvyšuje celkovou kondici
- ulevuje při alergiích i cukrovce
- pozitivně ovlivňuje cévní systém
- podpoří vaši snahu v hubnutí
Hlíva ústřičná královnou vaší kuchyně
Z hlívy ústřičné můžete připravit spoustu lahodných delikates a pokrmů. Vylepšit díky ní můžete i klasické recepty, a v mnoha z nich můžete právě hlívou ústřičnou nahradit méně zdravé suroviny.
Jak si můžete na hlívě ústřičné pochutnat?
- naložte si ji do octa
- usušte a přidávejte do polévek i dalších pokrmů
- nebojte se vylepšit s ní zeleninové saláty
- skvěle chutná v houbové omáčce
- nebojte se experimentovat a vyzkoušejte dršťkovou polévku jen z hlívy ústřičné
- vyzkoušet můžete i hlívu ústřičnou zapečenou v troubě se sýrem či smetanovou omáčkou a brambory