Tvarem připomíná hrušku a podobně jako ona i avokádo patří do skupiny ovoce, konkrétně mezi bobule. Jeho zelená dužina má krémovitou texturu a obsahuje spoustu bílkovin. I proto se avokádo řadí mezi takzvané super potraviny.
Avokádo při dietě? Ano!
Jak už bylo řečeno výše, avokádo obsahuje spoustu bílkovin, ale také tuku. Ve 100 g ovoce ho najdete rovnou 24 gramů. Přesto se jedná o velmi zdravou potravinu, kterou lze konzumovat i při dietním stravování. Důvod?
Ovoce totiž neobsahuje téměř žádný cukr a kromě zdravých tuků v něm nalezneme také spoustu vitamínů C, A a E, vitamínů skupiny B, minerálních látek jako draslík, vápník, železo a fosfor, ale také ceněné mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro správný chod organismu.
Právě tuky v avokádu jsou často důvodem, proč od konzumace ovoce lidé upouštějí. A je to škoda. Není totiž tuk jako tuk. V avokádu je tuk čistě přírodní a obsahuje velký podíl nenasycených mastných kyselin, které mimo jiné pomáhají tělu rychleji odbourávat již uložený tuk.
Při dietě, stejně jako při běžném stravování platí, že základem jídelníčku by měly být kvalitní potraviny a rozhodující je jejich množství. Spořádat dvě avokáda na posezení není moudré, ale namazat si na celozrnný toast pomazánku z této zelené „bomby“ je velmi prospěšné, i při dietě.
Další zdravotní bonusy
Avokádu se díky mazlavé krémové textuře jeho dužiny také přezdívá „máslo ze stromu“. I když je tučné, vězte, že je zcela bez cholesterolu. Prospěšný je proto srdci i cévám. Pokrmy z avokáda ocení i naše oči, protože v nich tělo dostane pořádnou porci luteinu. Tento karotenoid chrání zrak, zejména před chorobami spojenými se stárnutím.
Zasytí na dlouhou dobu i zkrášlí
Další prospěšnou věcí je u avokáda vysoký obsah vlákniny. Ta tělo zasytí a pocit nasycení vydrží poměrně dlouhou dobu. Navíc se vláknina postará o bezproblémové vyměšování. Pojídáním avokáda neuspokojíte jen své břicho, ale uděláte i něco pro krásu. Vitamíny, zejména ty ze skupiny B a vitamíny E a A totiž prospívají pokožce a vlasům.