Co to vlastně je?
Selen je stopový prvek, který je nezbytný pro správné fungování našeho organismu. Běžně je přítomen v půdě, ale také v našem těle a to v ledvinách, slezině, játrech, slinivce a ve varlatech. Dlouho dobu se odborníci domnívali, že selen je účinný v boji proti rakovině, jelikož by měl jako antioxidant chránit buňky před volnými radikály, ale studie tuto domněnku nepotvrdily. Naopak bylo zjištěno, že selen podávaný společně s multivitaminy zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty.
Jak selen působí na náš organismus?
Selen je pro naše tělo důležitý. Pokud jej nepřijímáme dostatek v potravě, ovlivňuje to činnost našeho srdce, zvyšuje se riziko infarktu myokardu a také cévních onemocnění. Selen totiž snižuje přilnavost krve na stěny tepen a podílí se na snižování tvorby krevních sraženin. Tím tedy působí proti srdečním, ale i mozkovým příhodám. Selen také upravuje poměr LDL a HDL cholesterolu, přičemž zvyšuje hladinu HDL – prospěšného proti LDL škodlivému. Tento stopový prvek je také důležitý pro těhotné ženy, jelikož jeho nedostatek může způsobovat vývojové vady plodu. Selen je také dobrý v prevenci očních onemocnění způsobených stárnutím, jako je katarakta (šedý zákal) či makulární degenerace.
Dávkování a přirozené zdroje
Doporučená denní dávka selenu pro ženy i muže je 65-200mg denně. Denní dávka by se neměla překračovat, jinak je selen pro naše tělo toxický a způsobuje vypadávání vlasů, nehtů, poruchy trávení a deprese. Přirozenými zdroji selenu jsou ořechy – zejména para, dále také dary moře, maso – zejména drůbeží a ledviny. Množství selenu v surovinách je podmíněno jeho obsahem v půdě. Takže více či méně se také vyskytuje v celých zrnech, hnědé rýži a ovesných vločkách. Proto není jisté, kolik vlastně selenu přijímáme v potravě, zda nechtěně nepřekračujeme limit.