Pěstování rýmovníku se stalo v posledních letech v našich končinách hitem. Tato nenápadná a celkem nenáročná pokojovka, má totiž v domácnosti široké využití. Molice, jak se rýmovníku česky přezdívá, se dá využít pro léčebné účely, ale také jako netradiční koření.

Podobně jako kopřiva, patří rýmovník do čeledi hluchavkovitých a v přírodě může dorůst až do výše jednoho metru. Rýmovník, latinsky Plectranthus, má zubaté dužnaté listy, které jsou podobně jako stonek porostlé chloupky a druhů této rostliny je hned několik desítek. U nás je populární zejména rýmovník citronový, kterému se také přezdívá kubánské oregano. Pěstiteli vyhledávaný je také rýmovník purpurový.

Aroma, které léčí

Chlupaté lístky rýmovníku při promnutí mezi prsty krásně voní po eukalyptu, meduňce a kafru. A jak sám název rostliny napovídá, rostlina pomáhá zejména při onemocnění dýchacích cest. Uvolněné vonné silice je totiž krásně protáhnou a nachlazenému člověku se uleví, ale nejen to. Listy molice lze použít i k inhalaci, k přípravě čaje, sirupu i hojivé masti.

Co ještě rýmovník umí?

Díky sloučeninám, které rostlina obsahuje, podporuje vykašlávání hlenů a poskytuje úlevu i při bolesti hlavy. Rýmovník má protizánětlivé i antibakteriální účinky a příznivě působí také na zažívací trakt, kde zabraňuje množení patogenů, a tím chrání imunitu. Použít ho lze také jako dezinfekci na rány, i ke zmírnění zarudnutí kůže a ekzémů.

Jak s rostlinou pracovat

K léčebným účelům se využívají listy rýmovníku. Připravit z nich lze čaj, sirup, mast, nebo je usušit a použít jako koření pod dušené maso.

Čaj z rýmovníku

Pár listů rýmovníku nakrájíme, zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut luhovat.

Sirup

Připravit se dá za studena i za tepla. Tento recept je na druhý způsob přípravy: 30 nakrájených lístků nasypeme do většího hrnce, zalijeme je litrem vody, přidáme jeden na kolečka nakrájený, umytý bio citron a jeden pomeranč, hrnec zakryjeme a rýmovník necháme 24 hodin macerovat. Druhý den tekutinu slijeme přes plátýnko, nalijeme ji do hrnce, přidáme ¾ kg cukru, směs zahřejeme na 80°C a na mírném plameni necháme chvíli zahřívat a houstnout. Hotový sirup nalijeme do sterilních, uzavíratelných lahví nebo sklenic a zavíčkujeme. Sirup podáváme po lžičkách nebo jej přilijeme do čaje.

avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů