Botanik a vědec Roman Pavela
Botanik a vědec Roman Pavela je světově uznávaným odborníkem v oblasti léčivých bylin a jejich vlivu na lidský organismus. Tento popularizátor vědy ve svých knihách čtenářům přibližuje svět léčivých rostlin, jak je pěstovat i správně zužitkovat. V nedělním díle televizního pořadu Polopatě přidal pro diváky recepty, jak na podzim zvýšit imunitu a vyléčit nachlazení.
V týdeníku České televize dostávají diváci užitečné rady o tom, jak lépe bydlet i jak se starat o zahradu. Do nejnovějšího dílu pořadu si moderátor Filip Čapka pozval uznávaného bylinkáře a světově ceněného vědce Romana Pavelu, který pro diváky připravil recept z jedné z jeho knih o bylinách.
Lipový med
Lípa je strom, který zpravidla rozkvétá v polovině června a svými krémově bílé květy lákají včely z dalekého okolí. Květy lípy se sbírají společně s podpůrným listenem a obsahují silice, glykosidy, slizy, saponiny, třísloviny a další látky, které mají na lidský organismus příznivé účinky.
Lipový čaj se doporučuje pít při nachlazení, kašli, zahlenění, ale také při žaludečních křečích a střevní kolice. Příznivé účinky má čaj i když vás bolí hlava nebo trpíte revmatismem. Kromě čaje se dá z lipových květů vyrobit také med a snadný návod na prostředek podporující imunitu naleznete o kousek níže.
Budete potřebovat: 3 hrsti sušeného lipového květu, 2 hrsti sušených květů bezu černého, 1 citron, 1 kg cukru, 1 l vody.
Jak na to?
Citron umyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Do hrnce vsypeme bylinky, přidáme citron a vodu. Směs přivedeme k varu a povaříme ji 5 – 10 minut. Bylinky i s citronem necháme macerovat do druhého dne, kdy tekutinu přecedíme přes plátýnko.
Na 1 kg výluhu potřebujeme stejné množství cukru. Cukr i výluh dáme do hrnce a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne do medové konzistence.
Lipový med užíváme jako sladidlo do čaje a při obtížích ho lze aplikovat po lžičkách, několikrát denně.