Mezi hlavní projevy podvýživy patří nechtěný úbytek hmotnosti za krátké období, ztráta chuti k jídlu, nedostatek energie, ale také letargie a deprese. Malnutrice trápí zejména seniory starší šedesáti pěti let. Týká se však i pacientů, kteří se léčí s onemocněním dlouhodobého charakteru, nemocemi progresivními, například rakovinou a hospitalizovaných dětí.

Nedostatečná výživa se zdaleka neřeší jen v rozvojových zemí. Malnutricí jsou postiženy i obyvatelé zemí s vyspělou ekonomikou a jde o nezanedbatelný problém. Česká republika se letos poprvé připojila k celosvětové kampani Týden rizik malnutrice, která odstartovala v pondělí 1. listopadu a potrvá až do pátku. Cílem akce je upozornit na rizika spojená s podvýživou a apelovat na důležitost včasného odhalení tohoto problému.

O co jde?

Malnutricí se označuje stav, kdy dochází k nepoměru živin, které člověk přijímá a potřebuje. Jde zejména o takové případy, kdy je strava nevyvážená, založená buď na nízkém nebo naopak nadbytečném příjmu energie, bílkovin a dalších živin. Podvýživa však může postihnout i pacienty s poruchou vstřebávání živin z potravin, osoby se zvýšenou ztrátou živin způsobenou například píštěly, s poruchou zažívání nebo trpící alergiemi – například na laktózu. Malnutrice se nemusí objevit pouze u lidí přehnaně štíhlých, ale naopak také u obézních, u nichž převládá jednostranný příjem potravy, zejména tuků a cukrů.

Podvýživa negativně ovlivňuje fyzický i psychický stav člověka, u nemocných prodlužuje léčbu, hospitalizaci i následnou rekonvalescenci. Jde o problém, který je často podceňovaný a zároveň pro státní i soukromou kasu značně nákladný.

Znaky malnutrice

Nejčastějším příznakem nedostatečného příjmu potravy je výrazný úbytek váhy v rozmezí třech až šesti měsíců. Postižená osoba to nejčastěji pocítí na oblečení, které je příliš volné, nebo na prstýncích, které začnou klouzat z prstů. Mezi další typické znaky patří ztráta chuti k jídlu, špatná nálada, podrážděnost, objevit se může i deprese, lhostejnost a netečnost.

Rizikové skupiny

Mezi osoby nejohroženější podvýživou patří senioři starší 65 let. U nich může vést malnutrice až ke ztrátě soběstačnosti, pohyblivosti, k opakujícím se infektům, demenci a v nejhorších případech ke ztrátě života. Podvýživa zásadně ovlivňuje zdravotní kondici seniorů, a proto je její včasné rozpoznání u této věkové skupiny klíčové.

Další skupinou, která je ohrožená malnutricí, jsou malé děti v nemocnicích. Z výzkumu společnosti Nutricia, který se uskutečnil v roce 2012 na vzorku 3000 hospitalizovaných pacientů ve věku 1 – 19 let vyplývá, že až 60% z nich trpělo středně těžkou malnutricí. Detekována byla zejména u dětí s onemocněním dýchacích cest a trávicího traktu.

Jak problém řešit?

Nejjednodušším klíčem je zvýšit příjem potravy. Léčbu je však třeba individualizovat a hledat i další faktory, které mohou podvýživu u pacientů zhoršovat. V některých případech je vhodné podávat také doplňky stravy nebo výživné potraviny pro zvláštní lékařské účely, nejčastěji v podobě tekutých drinků. U pacientů s těžkou malnutricí lze přistoupit k zavedení umělé výživy, která je podávána nitrožilně nebo do trávicího traktu.

avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Menstruace moderně, nové hygienické pomůcky, o kterých jste možná ještě neslyšela

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů