Zkažené maso na každém rohu
V posledních měsících v České republice řádí salmonelóza. Počet nakaženým stále přibývá a vypadá to, že to zatím nebere konce. Důvodem je dovoz masa z Polska, které je kontaminované. Bohužel díky otevřenému trhu se nestačí všechny příchozí suroviny kontrolovat. Dostanou se tak rychle na pulty a o nákaze většinou informuje až nemocný zákazník. Největším problémem však jsou epidemie salmonelózy na dětských táborech. Bohužel i sem se dostane kontaminované maso a dochází k masivní nákaze malých dětí a uzavření tábora. Problémem také bývá přeprava masa, masných výrobků a vajíček v nevyhovujících podmínkách, tzn. bez chladícího zařízení. Proto je vždy nutné dbát zvýšené opatrnosti. Avšak také není žádnou výjimkou, že se děti nakazí salmonelózou ze zakoupeného narozeninového dortu.
Co je vlastně salmonelóza zač? Jak se projevuje?
Onemocnění získalo své pojmenování podle bakterie z rodu Salmonella, která ho způsobuje. Jde o úporné průjmové onemocnění, jež v některých případech může vést až ke smrti. Propuká po konzumaci infikovaných potravin, jako je nedostatečně tepelně upravené maso, vejce a výrobky z nich. Přičemž inkubační doba je 8-48 hodin. Nejvíce ohroženy jsou děti a staří lidé, jejichž organismus se hůře vyrovnává s velkým úbytkem tekutin. Salmonelóza totiž způsobuje úporné průjmy, které bývají doprovázené zvracením, bolestmi břicha a horečkou. Velmi rychle hrozí celková dehydratace organismu. Člověk pak bývá apatický, má popelavou a suchou kůži, suché popraskané rty, suchý jazyk, může být i spavý a trpět halucinacemi. Jestliže v tomto stadiu nedojde k příjmu tekutin, může dojít ke ztrátě vědomí, křečím, bezvědomí až smrti. Proto je důležité včas vyhledat lékařskou pomoc a podat tekutiny nitrožilně.
Proto v letních měsících dbejte na správné skladování a upravování masa, masných výrobků a vejci. Nezapomínejte na důkladné omývání rukou, nožů a všeho co přišlo do kontaktu s těmito surovinami.