Modrofialové dary lesa

Borůvky patří k oblíbeným letním plodům, které mají široké využití v kuchyni. Borůvky jsou skvělou přísadou do moučníků, ceněné jsou ale i pro jejich léčebné účinky. V době renesance se jim přezdívalo černé jahody a plody léčivky byly známy již ve starověku. Čím borůvky prospívají a co z nich připravit?

Listy i plody borůvky, jejíž latinský název zní Vaccinium myrtillus, jsou ceněné kvůli obsaženému velkému množství tříslovin, glykosidů, organických kyselin, cukrů, ale také vitamínů. Chutné bobulky dozrávají během léta, je proto nejvyšší čas na jejich sběr a zpracování.

Vhodné pro dietáře

Žádný cholesterol a téměř žádné kalorie, to je další deviza, kterou vládnou bobulky, které se sbírají z malých keříků se šťavnatě zelenými listy. Borůvky rostou v porostech a daří se jim ve vlhčích jehličnatých či smíšených lesích. V Evropě se jim velmi daří a rostlinu lze najít i v severní Asii či Severní Americe.

Jak a kdy sbírat

Z listů borůvky se připravují odvary, které se používají jako léčivo proti cukrovce či střevním kolikám. Plody rostliny jsou účinnou zbraní při průjmech a tzv. zkaženému žaludku. Mladé listy sbíráme od června do září. Na plody je dobré vyrazit v letních měsících červenci a srpnu.

Borůvkové listí se suší rozložené na přirozeném teple. Naopak plody je třeba sušit teplem umělým. Sesychají v poměru 8 až 10:1 a uchovávat se musí v suchu. Ve vlhkém prostředí by totiž mohly začít plesnivět.

Návod, jak vyrobit čaj proti průjmu

Budete potřebovat: 2 lžičky nasušených plodů a 250 ml studené vody

Postup: Bobulky nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc vylouhovat. Pijeme dva šálky denně.

Kompot, který uleví od žaludečních obtíží

Potřebujete: 0,5 l čerstvých obraných a umytých borůvek, 500 ml vody a 75 g cukru

Postup: Umyté a okapané borůvky nasypeme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme cukr a směs zahřejeme. Směs necháme několikrát vzkypět, pak horký kompot nalijeme do sterilních uzavíratelných sklenic, a co nejdříve ho konzumujeme. Při delším skladování je třeba přidat do kompotu při vaření konzervační přípravek.

avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů