Modrofialové dary lesa
Borůvky patří k oblíbeným letním plodům, které mají široké využití v kuchyni. Borůvky jsou skvělou přísadou do moučníků, ceněné jsou ale i pro jejich léčebné účinky. V době renesance se jim přezdívalo černé jahody a plody léčivky byly známy již ve starověku. Čím borůvky prospívají a co z nich připravit?
Listy i plody borůvky, jejíž latinský název zní Vaccinium myrtillus, jsou ceněné kvůli obsaženému velkému množství tříslovin, glykosidů, organických kyselin, cukrů, ale také vitamínů. Chutné bobulky dozrávají během léta, je proto nejvyšší čas na jejich sběr a zpracování.
Vhodné pro dietáře
Žádný cholesterol a téměř žádné kalorie, to je další deviza, kterou vládnou bobulky, které se sbírají z malých keříků se šťavnatě zelenými listy. Borůvky rostou v porostech a daří se jim ve vlhčích jehličnatých či smíšených lesích. V Evropě se jim velmi daří a rostlinu lze najít i v severní Asii či Severní Americe.
Jak a kdy sbírat
Z listů borůvky se připravují odvary, které se používají jako léčivo proti cukrovce či střevním kolikám. Plody rostliny jsou účinnou zbraní při průjmech a tzv. zkaženému žaludku. Mladé listy sbíráme od června do září. Na plody je dobré vyrazit v letních měsících červenci a srpnu.
Borůvkové listí se suší rozložené na přirozeném teple. Naopak plody je třeba sušit teplem umělým. Sesychají v poměru 8 až 10:1 a uchovávat se musí v suchu. Ve vlhkém prostředí by totiž mohly začít plesnivět.
Budete potřebovat: 2 lžičky nasušených plodů a 250 ml studené vody
Postup: Bobulky nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc vylouhovat. Pijeme dva šálky denně.
Kompot, který uleví od žaludečních obtíží
Potřebujete: 0,5 l čerstvých obraných a umytých borůvek, 500 ml vody a 75 g cukru
Postup: Umyté a okapané borůvky nasypeme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme cukr a směs zahřejeme. Směs necháme několikrát vzkypět, pak horký kompot nalijeme do sterilních uzavíratelných sklenic, a co nejdříve ho konzumujeme. Při delším skladování je třeba přidat do kompotu při vaření konzervační přípravek.