Horké léto a knedlo vepřo zelo, to prostě nejde dohromady…
S příchodem léta a tropických veder se mění náš jídelníček. Člověk má menší chuť na teplé pokrmy, a proto volí spíše studenou kuchyni. Je to přirozené, jelikož takové knedlo vepřo zelo nám při trávení sebere spousty energie a člověku se chce spát. Je dobré volit taková jídla, která nám dodají dostatek energie, ale také vitamínů a minerálů. Pocením totiž o spoustu životně důležitých látek přicházíme. Samozřejmě nesmíme opomenout pitný režim! Pokud nedoplníme dostatek tekutin, můžeme dostat úpal nebo být dehydratovaní.
Co si připravit na snídani, svačinu a oběd?
Naštěstí po ránu bývá ještě příjemně, proto na snídani si můžeme dopřát to, na co máme chuť. Dozrává kdejaké zahradní ovoce, proto je například vhodná ovesná či pohanková kaše s ovocem nebo bílý jogurt s ovocem. Vhodný je také například puding nebo koláč s ovocem. Ke svačině se doporučuje ovocný salát s nasekanými ořechy – například mandlemi, vlašáky či lískáči. Doplníme tím energii, vitamíny a minerální látky. K obědu je ideální vychlazený těstovinový salát se zeleninou. Pro ty, kteří se neobejdou bez masa, tak klidně s masem. Vhodný je také přírodní plátek se zeleninou či tortila se zeleninou a masem. Jako další svačinu můžeme zvolit kysané mléčné nápoje, které v létě skvěle ochladí. A co na večeři? Ideálně zeleninový salát, který může být doplněn například luštěninami, pečenou zeleninou či ovocem. Ryba je také dobrá volba, je lehká a dobře stavitelná. Dalším tipem jsou zeleninové pomazánky s celozrnným pečivem. Například humous, čočková pomazánka, z tofu, atp.
A co k pití?
Vynikající je zelený čaj – ten náš organismus ochlazuje a povzbuzuje mysl. Vhodné jsou i domácí sirupy nebo voda s citrónem, mátou či meduňkou, tymiánem, okurkou, melounem, atd. Vychlazené ovocné čaje jsou také velice chutné. Kávě se spíše vyhněte, vysoké teploty zvyšují krevní tlak a káva také. Snadno se člověku může udělat zle. To samé platí o černém čaji.