Malá rostlinka, která dokáže divy
Kustovnice čínská, latinsky Lycium chinense je rostlina keřovitého vzhledu, která roste převážně v Číně, Koreji, Japonsku, ale plantáže najdete také v Himalájích, v Mongolsku a Tibetu. V těchto oblastech jsou lidé zvyklí plody kustovnice jíst po staletí a nazývají je „Ovoce štěstí“. V čínské medicíně se také používají odnepaměti a věří se, že podporuje dlouhověkost. Dle provedených studií v posledních letech jsou plody kustovnice čínské zvané goji doslova napěchované zdraví prospěšnými látkami.
Plody zvané goji
Jak již bylo zmíněno, plody se nazývají goji a mají jasně červenou barvu. Obsahují veliké množství semínek a čerstvé jsou velice měkké. Sklizeň musí být tedy šetrná. Goji se pak suší a v sušené podobě se pak dostávají až k nám. A co tedy obsahují? Neuvěřitelné množství stopových prvků, např. vápník, selen, měď, železo, zinek a germanium. Dále také všech osm esenciálních kyselin – tryptofan, lysin, taurin, histidin, arginin, isoleucin, fenylalanin, methioninthreonin. V goji najdeme osmnáct druhů aminokyselin, také betakaroten, karotenoidy a vitaminy E, B1, B2, B6.
Jedinečné pro naše zdraví
Takže co potvrdily vědecké studie? Goji opravdu působí proti stárnutí. Obsahuje totiž mnoho antioxidantů, které chrání náš organismus před volnými radikály, které mají na svědomí poškozování buněk, jejich degeneraci a stárnutí. Látky obsažené v goji redukují množství antigenů, čímž působí proti alergii. Goji je také dobré na posílení imunity, zlepšuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, působí také pozitivně na náš zrak a játra.
Goji je v dnešní době k dostání v lékárnách v různých podobách jako doplněk stravy. Dále také ve zdravých výživách. Jíst se ale může přímo sušené nebo použít do různých kaší, do musli s jogurtem a různého pečiva.