Venku je chladno a uvnitř teplo. Pro zimu jsou typické výkyvy teplot, které náš organismus zažívá při přechodech z vytopených místností do studeného prostředí venku. Za takových podmínek dochází k narušení kožní bariéry a snížení její ochranné funkce. Pokožka ztrácí vlhkost a stává se citlivější.
Naše kůže musí v zimě hodně vydržet, a proto potřebuje speciální péči. Nejde však pouze o vhodnou kosmetiku krémy, důležité je zaměřit se také na správnou stravu a pokožku podpořit i zevnitř.
V čem je problém?
V chladných obdobích roku produkují mazové žlázy méně tuku a pokožka je díky tomu náchylnější k vysušování. Vnější faktory jako je suchý vzduch ve vytopených místnostech, tento efekt ještě znásobují. Zejména citlivá místa na pokožce jako jsou kolena, lokty, ruce a obličej, která mají sklony se snadno vysušovat, jsou nyní v ohrožení. Kůže se napíná, vysušuje, praská, rudne, svědí a bolí…
Péče, která sedí
Důležitý je výběr vhodných kosmetických produktů a dbát je třeba také na složení krémů, tělových mlék a dalších pečujících prostředků. Látky jako alkohol, parfemace, konzervační či minerální látky sice udržují produkty trvanlivější a voňavější, pokožku však zatěžují a zejména v zimě mohou kožní problémy zhoršit.
V létě dermatologové a specialisté na kosmetiku doporučují přípravky se silným hydratačním účinkem. V zimě sice hydrataci také potřebujeme, lepší je ale volit hutnější výživné krémy, které jsou na bázi olejů jako je mandlový či bambucké máslo. Neprohloupíte, když budou navíc obsahovat například ureu, vitamín E a C, panthenol či alantoin. Tyto účinné látky se postarají o to, aby byla pokožka vláčná, nevysušovala se a nepraskala. Při výběru kosmetiky je však vždy třeba zohlednit také typ pleti, o kterou bude pečovat a výběr produktů tomu přizpůsobit.
Jak si pomoci jídlem
Kůži můžeme pěkně “promastit” také zevnitř. Jak? Správnou výživou! Zejména v zimě je proto dobré zařadit do jídelníčku takové potraviny, které obsahují tělu příznivé tuky a omega – 3 mastné kyseliny, které posilní kožní bariéru a její obranyschopnost. Které potraviny zvolit?
- Avokádo – plod hruškovce přelahodného pochází z Mexika a jak název napovídá, chutná opravdu velmi dobře. Příprava avokáda v kuchyni je velmi jednoduchá. Plod stačí rozříznout, vyndat dužinu a tu pak rozmačkat vidličkou, dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou a namazat například na celozrnný toast.
- Lněné semínko – drobná hnědá semínka jsou bohatá na omega – 3 mastné kyseliny, prospívají nejen zažívání, srdci, ale také naší pokožce.
- Tučné ryby – i vodní živočichové jako například losos či tuňák obsahují prospěšné tuky a kyseliny. Navíc výtečně chutnají a bez výčitek zasytí.
- Ořechy – zařadit tyto chutné potraviny do jídelníčku se pro zdraví pokožky vyplatí. I ořechy obsahují jako výše uvedené prospěšné tuky a kyseliny, které jsou pro zdraví pokožky velmi důležité.