Karotenoidy jsou přírodní barviva, ale hlavně účinné antioxidanty.
Co to vlastně je?
Karotenoidy jsou pigmenty nebo-li barviva některého ovoce a zeleniny. Jedná se o žlutou, oranžovou a sytě červenou barvu. V potravě bylo nalezeno přes 600 druhů karotenoidových barviv, avšak lidský organismus umí zpracovat pouze šest z nich. Nejznámější je beta-karoten, pak sem patří lutein, zeaxantin, lykopen, alfa-karoten a kryptoxantin. Jak již bylo zmíněno, karotenoidy se nacházejí v ovoci a zelenině. Např. zeaxantin a lykopen najdeme v dýni, červených paprikách a tmavozelené zelenině. Alfa-karoten je také obsažen v dýni a v mrkvi. Kryptoxantin je obsažen v pomerančích, mangu a broskvích.
Účinky karotenoidů na naše zdraví
Karotenoidy jsou antioxidanty, které chrání náš organismus před poškozením volnými radikály (nestabilními molekulami kyslíku). Tzn., že chrání organismus před rakovinným bujením, jelikož zabraňují buňkám v abnormálním růstu. Lykopen by měl potlačovat vznik rakoviny prostaty – takže zde je na místě jíst velké množství rajčat, které lykopen obsahují. Lykopen také napomáhá proti rakovině žaludku a zažívacího ústrojí. Některé studie prokázaly, že zvýšený příjem alfa-karotenu, zeaxantinu a luteinu je dobrý proti rakovině plic. Karotenoidy také chrání náš organismus proti srdečním chorobám, celkově zvyšují naši obranyschopnost proti nemocem. Dále také zpomalují vývoj makulární degenerace. Bylo také zjištěno, že nízký obsah karotenoidů v těle má na svědomí menstruační poruchy.
Užívání karotenoidů
Nejlepší je zařadit do svého jídelníčku širokou paletu ovoce a zeleniny, bohaté na karotenoidy. Pokud však chcete užívat spíše potravinové doplňky, je dobré si vybrat takové, které obsahují všech šest karotenoidů. S výběrem vám poradí lékárník. Je dobré karotenoidy užívat s jídlem s obsahem tuku – ten pomáhá tělu tyto antioxidanty vstřebat.