Počasí jak na houpačce přeje nemocem
Lednové počasí bohužel moc neodpovídá zimnímu období, spíše podzimnímu. Po sněhu ani stopy a mrazy střídá teplé deštivé počasí, které prospívá množení virů a bakterií. Střídání teplot není dobré pro lidský organismus, jelikož se nestihne řádně adaptovat a my jsme proto náchylnější na nachlazení. Samozřejmě, základem je se vhodně a úměrně oblékat, ať se zbytečně nezapotíme nebo naopak nepromrzneme. Ale vedle toho je důležité mít opravdu dobrou imunitu. Zejména dětí se to týká, jelikož jsou neustále ve velkých kolektivech dětí a zde se snadněji nakazí.
Zdravý trávicí systém
Je úplně běžná praxe, že ten kdo chce být zdravý, nakráčí do lékárny a skoupí vitamíny plus kdejaké přípravky podporující imunitu. Málokdo však ví, že naše obranyschopnost spočívá ve zdravém trávení. Vědecké studie dokazují, že ten kdo má v pořádku střeva, ten se těší dobrému zdraví. Důležité je tedy začít u stravy.
Co zařadit do jídelníčku?
Pokud chcete posílit imunitu, změňte svůj jídelníček. Vyřaďte to, o čem víte, že vám nedělá dobře. Rozhodně omezte maso, které trávíme dlouhou dobu a hnije v nás. Dopřejte si kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefírová a acidofilní mléka. Z nápojů se doporučují bylinkové a zelené čaje, čas od času minerální vody. A co dál? Určitě ovoce a zelenina. Na doplnění vitamínu C si můžete dopřát citron do čaje a občas nějaký ten pomeranč či mandarinku. Jablkům, hruškám, švestkám, rybízu (např. zamraženému z léta) se meze nekladou, jelikož jsou to plody, které rostou u nás. Výborná je kombinace nastrouhaného jablka s mrkví, jablko doplní vitamíny a minerály, mrkev také, plus pročistí náš organismus. Vhodné jsou zeleninové polévky, dušená zelenina s bulgurem, kuskusem nebo rýží. Kysané zelí je vitamínová bomba a je známo, že pročišťuje naše střeva. Hlávkové zelí si můžete nastrouhat a mlsat jen tak místo chipsů u televize. Mimo jiné lze z krouhané hlávky a mrkve udělat výborný salát coleslaw s octem a trochou majolky. Samozřejmě fantazii se meze nekladou. Důležité je jíst střídmě a s rozumem. Dobrou chuť!