Na jaře se louky i travní porosty ve městech barví do žluta. Začíná sezona pampelišek, jejichž rozkvetlé květy připomínají žhnoucí slunce. Z pampelišek se dá připravit kromě jiného i med, který pomáhá detoxikovat tělo a pročistit krev.
Pampeliška neboli smetanka lékařská patří mezi první květiny, které na jaře zdobí probouzející se přírodu. Vytrvalá bylina může dorůstat až do výšky 40 cm. V zahradách však není zrovna oblíbená, protože je považovaná za plevel. Naopak děti milují plody pamprlice, jak se pampelišce lidově přezdívá a ochmýřené nažky foukají do okolí jako padáčky.
I když pampeliška může na zahradě trochu znepříjemnit život, stále je to cenný přírodní zdroj, který je prospěšný našemu zdraví. Z rostliny se využívá kořen, který je prostoupen mléčnou hořkou tekutinou, jež obsahuje hořčiny, inulin, cukry a bílkoviny. Ze sušeného kořene se připravuje odvar, který léčí cukrovku, ledvinové i močové kameny, pročišťuje krev, ulevuje od zažívacích obtíží i při pálení žáhy, nechutenství a kyselosti žaludku. Čerstvé mladé listy smetanky jsou ideální do salátů, protože obsahují pořádnou porci vitamínu C a minerální soli.
Pampeliškový med
Med nemusí být jen od včel. Vyrobit se dá i z květů pampelišek. Důležité je však květy sbírat mimo frekventovaná místa jakými jsou silnice. Také smetanky rostoucí v blízkosti polí nejsou vhodné, protože mohou být zasažené zemědělským postřikem. Květy sbíráme do proutěného košíku, aby měly dostatečný přívod vzduchu a nezapařily se. Během přípravy medu květy neomýváme, protože bychom z nich odstranili cenný pyl. Žluté hlavičky místo toho rozložíme na noviny a počkáme pár desítek minut. Během této doby z květů vyleze hmyz a není třeba je omývat.
Budete potřebovat: 380 květů pampelišek, 750 g krystalového cukru, 750 g vody, 1 bio citron
Postup: do hrnce nalijeme vodu, přidáme květy zbavené hmyzu a zelených stonků a rozpůlený citron. Směs přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak vypneme sporák a necháme pampelišky ve vodě louhovat další dvě hodiny. Odvar poté přecedíme přes plátýnko a květy vymačkáme měchačkou. Odvar nalijeme do čistého hrnce a přidáme cukr. Tekutinu přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Horký odvar nalijeme do sterilních uzavíratelných sklenic a používáme ho jako klasický med.