Blíží se Silvestr…
Ano, už je skoro tady… konec roku a s ním i ty největší oslavy. Stoly se prohýbají pod talíři plnými jídla a alkohol teče proudem. Dost často bývá těžké uhlídat jeho hladinu, jelikož si každý chce přiťuknout. O půlnoci se bouchá šampaňské a o něm je dobře známo, že je zrádné. Bublinky zakrývají obsah alkoholu a člověk ho pak pije jako „šťávu“. Prvního ledna ráno nebo spíše v poledne přichází těžká kocovina a výčitky svědomí. My zde pro vás máme pár tipů na to, jak se kocoviny rychle zbavit nebo spíše jak jí co nejlépe přežít.
Proč je nám tak zle?
Zřejmě každý z nás už někdy zažil kocovinu, menší či větší, ale málokdo ví, proč k ní vlastně dochází. Kocovina vzniká díky odbourávání alkoholu z organismu, který je v té chvíli v podstatě otráven. K takovému chemickému procesu tělo využívá velké množství vody, vitamínů a minerálů, ale i energie. Proto je člověk unavený a je mu zle. Díky odbourávání alkoholu také dochází k nerovnováze metabolických procesů a nejsou do těla vylučovány hormony, které by měly. Díky nerovnováze biochemických poměrů v mozku kocovinu provází špatná nálada. A jestliže vám třeští hlava, vězte, že je to způsobeno přílišným rozpínáním buněk v mozku, které do sebe natahují vodu (právě díky alkoholu). Kocovinu dost často provází dehydratace a pokles hladiny cukru v krvi.
Co pomůže?
Tak konečně jsme u toho, jak s kocovinou zatočit?! Rozhodně je důležité doplnit tekutiny, nejlépe vodu. Také oslazený ovocný čaj je dobrý, ten dodá tělu cukry. Alkohol ve velkém odbourává z organismu vitamín B1 (thiamin), který bychom tedy měli doplnit – např. B komplexem, ovesnými vločkami, pšeničnými otrubami, pohankou, listovou zeleninou, játry, skopovým masem, vejci, květákem, vlašskými ořechy, pohankou aj. Také vitamín C a minerální látky jsou důležité. Vhodná je minerální voda Vincentka. Doporučuje se silný hovězí vývar se zeleninou a pobyt na čerstvém vzduchu – nejlépe procházka. Plavání je také dobrou volba, jde o to okysličit organismus. Rozhodně se nedoporučuje káva, která také odvodňuje organismus.
Pokud máte chuť na „vyprošťováka“, raději to nedělejte! Dodáním dalšího alkoholu do těla kombinujete již částečně odbouraný alkohol na acetylaldehyd a etanol. Což celý proces zbrzdí a následná kocovina je pak ještě horší. Pokud se u vás objevuje chuť na ranní doušek, poukazuje to na závislost na alkoholu.