V tradiční čínské medicíně jsou játra zodpovědná za volné a harmonické proudění energie v těle, které se ve východních naukách říká „čchi“. Játrům se dokonce přezdívá fontána vitality a na jaře, kdy jejich činnost dosahuje vrcholu, bychom se měli zaměřit na jejich posílení a očistu.
Biochemická továrna
Játra jsou orgán velmi výkonný. V těle mají na starosti až několik set funkcí, mezi něž patří například metabolismus sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů nebo hormonů. Játra zabezpečují v těle průchodnost energie, pohyb tekutin včetně krve, která se v nich uchovává, a proto souvisejí i s emocemi a duševním rozpoložením člověka, které jsou odrazem jeho životní síly. Pokud činnost orgánu není v pořádku, projeví se to nejen na tělesné stránce, ale i na psychice pacienta. Smutek, pochybovačnost, deprese, plačtivost nebo nervozita, bolest hlavy a hněv – i to mohou být signály, že s játry není vše v pořádku.
Dubnové očistné kúry
Na jaře se příroda aktivuje, a také lidské tělo se probouzí k větší aktivitě. Provést po zimě očistu organismu bylo dříve běžné, vždyť stačí vyběhnout tzv. „za humna“, kde čekají záhony kopřiv, medvědího česneku, pampelišek a dalších jarních rostlinek a bylinek, které pročistí krev, posílí imunitu a dobře udělají i našemu zažívání.
Játrům obecně prospívají hořké pokrmy. Ze zeleniny je vhodné zařadit do jídelníčku například rukolu, čekanku, artyčoky, avokádo, tmavou listovou zeleninu, česnek, cibuli, zázvor, kapustu nebo kurkumu.
Naopak dobře játrům nedělá přemíra živočišných tuků, syrová strava (zeleninu i ovoce je dobré alespoň chvíli podusit), tučné sýry, kynuté a listové pečivo, ostré koření, tučné maso i uzeniny a samozřejmě alkohol.
Bylinky pro zdravá játra
K očistě jater lze použít první jarní bylinky jako jsou kopřiva a medvědí česnek nebo stonek pampelišky. Dají se přidat přímo do pokrmů nebo z nich můžeme uvařit očistný čaj.
Pro játra je velmi prospěšný bodlák – konkrétně ostropestřec mariánský, který má silné antioxidační účinky a posiluje imunitu. Mezi jeho další schopnosti patří regenerace jaterních buněk, snižování cholesterolu v krvi, podpora tvorby žluči a snižování hladiny cukru v krvi. Ostropestřec se nejčastěji užívá ve formě tinktury, lze ho ale konzumovat i ve formě čaje.