Bezlepková potravina
Článků o lepku a jeho účincích na naše zdraví bylo napsáno bezpočet. To je jistě pravda, ale stále hraje v našich jídelníčcích hlavní roli. Pečivo totiž zasytí a máme ho stále při ruce v kdejakém obchodě, pekárně a je nejjednodušší si k svačině dát housku se sýrem či šunkou. Málokdo má čas péct doma a málokdo se s tím chce zabývat. Každopádně, pokud se rozhodnete pro změnu, uděláte dobře. Obiloviny jsou přešlechtěny a lepek není, co býval. Těžko se nám tráví, zalepuje nám střeva a způsobuje alergie. Je tedy dobré, občas lepek vypustit a dopřát si například jáhly.
Co jsou jáhly vlastně zač?!
Jedná se o bezlepkovou surovinu, která je na našem trhu běžně k dostání minimálně deset let. Přesto stále není v našem jídelníčku úplně běžná. Jáhly získáváme loupáním prosa. Jsou to malé žluté kuličky, které se před vařením musí několikrát spařit, aby ztratily svou charakteristickou avšak nepříjemnou nahořklou chuť. Po uvaření, získáváme v podstatě kaši, ze které se dá vytvořit mnoho vynikajících pokrmů, jako jsou škubánky, jáhelník, placky, muffiny, atp. Fantazii se rozhodně meze nekladou.
Jaké jsou obsahové látky?
Jáhly jsou bohatým zdrojem minerálních látek, proto si je dopřávejte minimálně jednou týdně. Doporučují se také malým dětem (od sedmého měsíce). Co vlastně obsahují? Tak například draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo a měď. Nesmíme také zapomenout na vitamíny skupiny B, které jsou velice důležité pro správný vývoj mozku a fungování našeho organismu. Když bychom se podívali na účinky, jáhly jsou dobré pro naše zažívání, ale také zlepšují pružnost naší kůže, zlepšují kvalitu zubů a vlasů. Podporují správné fungování sleziny a ledvin. Důležité je také zmínit, že patří mezi zásadité potraviny, tím pádem neokyselují náš organismus jako většina běžných potravin.
Vyzkoušejte je a pochutnejte si!