Chrom je stopový prvek, který udržuje správnou hladinu cukru v krvi a nejen to.
Co to vlastně je?
Chrom je stopový prvek, který se objevuje hned v několika chemických formách. Běžně se dá koupit v lékárnách jako potravinový doplněk stravy a je dokonce obsažen v pivovarských kvasnicích. Je dobré dbát na to, abychom ho měli v potravě dostatek, jelikož je důležitý pro naše svaly, růst a celkový dobrý zdravotní stav.
Vliv chromu na náš organismus
Chrom je účinný v boji proti cukrovce, obzvláště u lidí, kteří mají sníženou citlivost na inzulin. U nich totiž dochází k přetěžování slinivky, která musí vyrábět stále větší množství inzulinu, aby se cukr udržoval v normálních hodnotách. Ta časem selže a rozvine se diabetes II. typu. Chrom pomáhá využívání inzulinu v našem organismu a tím může celý proces zvrátit. Všeobecně je známo, že chrom udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Podílí se také na štěpení tuků, čímž snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
Některé studie potvrdili, že chrom dobře působí na naše nervy a tím snižuje podrážděnost, nervozitu, ale i bolesti hlavy, což často způsobuje snížená hladina cukru v krvi (tzv. hypoglykémie). Dále také snižuje riziko srdečních chorob. Co je sporné, je vliv chromu na snižování váhy. Dříve se uvádělo, že by chrom měl zabránit chutím na sladké a tím pozitivně ovlivňovat hubnutí. To však nikdy nebylo potvrzeno.
Co je však důležité zmínit, je, že se chrom podílí nejen na štěpení tuků, ale i na štěpení bílkovin a sacharidů.
Jak chrom užívat?
Chrom běžně najdete v potravinách jako je například celozrnné pečivo, švestky, ořechy, brambory, pivovarské kvasnice, dary moře a arašídové máslo. Odborníci se neshodují na doporučené denní dávce, ale nedostatku by mělo zabránit 50 – 200 mcg denně. Chrom se lépe vstřebává, pokud se užívá společně s vitaminem C nebo potravinami bohatými na tento vitamin.