Lidově se česneku kuchyňskému přezdívá lenek a jeho cibulky se sbírají během září a měsíce října. Bílým hlízám česneku jsou občas přisuzovány až zázračné schopnosti a používají se jako lék na řadu nemocí. Faktem je, že česnek má protivirové a protibakteriální účinky. A to je vědecky dokázáno.
S česnekem lze naložit mnoha způsoby. Konzumovat ho můžeme například v syrovém nebo vařeném stavu. Povařený však pravděpodobně ztrácí některé ze svých léčivých schopností. Ze stroužků lze získat i léčivou šťávu. Recept naleznete níže v článku.
Jak česnek nakupovat a skladovat
Kupujeme pouze pevné, nepoškozené hlízy bez zelených výhonků a skvrn. Když začne uskladněný česnek rašit, uložíme paličku do sklenice s trochou vody a vyrostlou nať používáme místo čerstvých bylinek k dochucení másel či pomazánek. Česnek skladujeme odděleně od ostatních potravin, ideálně v suchu. Kdo má temný sklep, může hlízy uchovávat i dlouhodobě, při teplotě –3°C.
Pokud sklepem nedisponujete, lze česnek dlouhodobě skladovat následovně: stroužky vyloupeme, uložíme do sklenice a zalijeme stolním olejem. Uzavřenou nádobu uchováváme v chladničce.
Benefity pro zdraví
Římští pěšáci česnek používali při dlouhých pochodech jako lék na plíseň nohou, ve Středověku se česnek používal k dezinfekci vody při morových epidemiích. Sirnaté sloučeniny, které se z hlíz při promnutí uvolňují, mají nejen dezinfekční účinky, ale uvolňují také otoky sliznic a ulevují při kašli. Česnek se však používá i při bolestech hlavy, má povzbuzující účinky na lidské myšlení a koncentraci, upravuje krevní tlak, tzv. “čistí krev” a pozitivně působí i na mikroflóru ve střevech.
Léčivá česneková šťáva
Podzim je náročné období nejen kvůli snižování teplot a úbytku slunečního svitu. Jde o období, kdy se často potýkáme s virovými onemocněními, které provází rýma, kašel a teplota. Organismus je vystavován větší zátěži než v létě, proto je třeba ho preventivně posílit. Pomoci může i jednoduchý sirup z česneku, který se užívá po lžičce 3x denně.
Budete potřebovat: paličku česneku, čistý vysokoprocentní alkohol (vodka, Starorežná…), cukerný roztok (2 lžíce cukru na 250 ml vody)
Postup: stroužky česneku nadrobno rozkrájíme, zvážíme, nasypeme do uzavíratelné skleničky a zalijeme alkoholem. Hmotnost alkoholu bude stejná jako váha česneku. Necháme 8 dní stát. Pak tekutinu přefiltrujeme a 1 díl získané tekutiny smícháme se dvěma díly cukerného roztoku. Sklenici uzavřeme, protřepeme a šťávu můžeme začít užívat.