Nejedná se o žádný žhavý výstřelek nebo módní novinku, červená rýže je pro blahodárné účinky na zdraví ceněna už stovky let. Fermentovaná červená rýže totiž významně snižuje množství cholesterolu v krvi, navíc má i protizánětlivé účinky. Zařadit tuto obilovinu do jídelníčku se vyplatí, i z dietologického hlediska, protože je bohatá na bílkoviny a neobsahuje skoro žádné tuky.
V asijských zemích je běžnou součástí tradiční medicíny a osvědčila se i v našich končinách. Fermentovaná červená rýže se vyrábí z bílé odrůdy, která se několikrát namáčí v destilované vodě, pak se vysuší a následně je uměle osídlena mikroorganismy, konkrétně spórami plísně Monascus purpureus.
Tento druh rýže chutná po oříšcích, má vysoký obsah živin i antioxidantů. Jen je třeba dát pozor na záměnu s jinou červenou “kolegyní”, a to s rýží z Camargue, která se pěstuje ve Francii. Ta sice platí za lahůdku, na zdraví však významné účinky nemá, protože byla vyšlechtěna zkřížením bílé a divoké rýže.
Stop vysokému cholesterolu
Pro tělo je cholesterol velmi důležitý, protože tato látka je nepostradatelná při stavbě buněčných membrán, pro tvorbu hormonů i pro zpracování tuků v těle a výrobu vitamínu D. Problém ale nastane ve chvíli, kdy je cholesterolu příliš. Jakmile se začne nadměrně usazovat na stěnách cév, může je zúžit či ucpat a následky mohou být fatální.
Vysoká hladina cholesterolu není doménou pouze starších lidí, postihuje také mladší ročníky, dokonce i děti. Za nadměrným ukládáním cholesterolu stojí v prvé řadě konzumace tučných jídel, ale i cukru. Faktorů je však více a souvisí hlavně s nezdravým životním stylem.
Jak postupovat
Asi jako u většiny onemocnění je třeba se nejprve zamyslet nad tím, jak se stravujeme a zda se dostatečně hýbeme. V prvé řadě je tedy nutné upravit jídelníček, zbavit se kil navíc, zařadit do denního režimu pravidelný pohyb a kontrolovat hladinu cholesterolu v těle. Při pochybnostech o zdravotním stavu by měla být návštěva lékaře samozřejmostí. Odborník z krevních výsledků zjistí výši hladiny cholesterolu v krvi a podle toho přistoupí k léčbě.
Výhody červené rýže
Účinná látka monakolin K je součástí mnoha farmakologických přípravků pro snížení cholesterolu v krvi, pod názvem lovastin a nalezneme ji i ve fermentované červené rýži. Díky působení kvasinky Monascus purpureus vznikají v rýži chemické látky monakoliny, které umí snížit hladinu cholesterolu, a tím zlepšit pacientův zdravotní stav.
Pokud se jedná pouze o mírné zvýšení hodnot, není nutné ihned nasazovat medikaci v podobě léků. Problém může vyřešit už jen změna životního stylu a konzumace přírodních prostředků, například červená rýže.
Tuto potravinu lze zařadit přímo do jídelníčku nebo ji užívat ve formě tablet, které lze zakoupit v lékárně. I zde však existují rizika, a proto je nutné poradit se nejprve s ošetřujícím lékařem.