Pro plynulý pohyb končetin je nutností mít zdravé klouby. Ty jsou tvořeny kloubní hlavicí a jamkou, které pokrývá chrupavka. A právě její poškození stojí za bolestmi, které znesnadňují pohyb a postiženému pořádně otravují život. K degeneraci chrupavky dochází věkem, na vině jsou však i jiné faktory.

Mezi nejčastější kloubní onemocnění patří osteoartróza. Ta postihuje zejména kolenní klouby, ale objevit se může i v dalších kloubech těla. Diagnostikována je téměř 40% lidí starších šedesáti let, nevyhnout se jí však ani mladší ročníky, přičemž více jsou ohroženy ženy.

Jak vzniká?

Kloubní onemocnění typu osteoartróza jde ruku v ruce s věkem, genetickou výbavou, za jeho vznik ale může i nadměrné přetěžování kloubů, nadváha, přílišná námaha nebo špatné držení těla. Kromě bolesti, kterou poškození chrupavky vyvolává, bývá v kloubu přítomen i zánět. Následky jsou nepříjemné – omezená hybnost končetin i úbytek svalové hmoty v oblasti kloubu. Onemocnění má čtyři stádia – stupně a poslední z nich již významně a velmi negativně ovlivňuje kvalitu života člověka.

Existuje řešení?

V lékárnách jsou k dostání preparáty obsahující látky chondroitin sulfát a glukosamin, které stimulují produkci vlastního kolagenu v chrupavce. Prvně jmenovaný má navíc protizánětlivý efekt, glukosamin zase ulevuje od bolesti.

Udržovat klouby v pohybu však můžeme také pravidelným pohybem a sportem, rehabilitačním cvičením či správnou stravou.

Které potraviny jsou vhodné pro klouby?

Pojídáním ovoce a zeleniny rozhodně nic nezkazíte. Jak ukazují dlouhodobé studie, je prokazatelné, že pravidelná konzumace brokolice, květáku, bílého zelí, zelených klíčků, kedlubny a kapusty, pomáhá předcházet vzniku zánětlivých kloubních onemocnění. A co si ještě dát? Ideální je pro klouby také ovoce bohaté na vitamín C. I ten totiž hraje významnou roli v boji se zánětem. O které ovoce se konkrétně jedná? Pomeranče, jahody, ananas, kiwi…

Aby byly klouby zdravé, je důležité zásobovat je i dostatečnou porcí vápníku. Ten obsahují mléčné výrobky a vhodné jsou zejména ty kysané – kefíry, podmáslí, ale také jogurty.

Chrupavce udělá dobře i olivový olej, který má regenerační účinky a žluto – oranžové koření kurkuma. To nejen dobře chutná, ale pokud se kurkuma užívá pravidelně, dokáže zmírnit bolest i zánět. Přidat ji lze jako ochucovadlo do jídla nebo si z ní připravit tzv. zlaté mléko. K tomu stačí šálek rostlinného mléka, polévková lžíce kurkumy, troška zázvoru, mletého pepře, skořice, muškátového oříšku a kokosového oleje. Osladit se dá například lžičkou datlového sirupu. Tento nápoj má blahodárné účinky nejen na klouby, ale také na kvalitní spánek.

avatar autora
Dana F.
Dana F. se věnuje psaní článků o zdraví a nemocích, čímž přispívá ke zvýšení povědomí o těchto tématech. V osobním životě se specializuje na mateřství, poskytování asistenčních služeb a výuku dětí, což jí dává jedinečnou perspektivu a hluboké porozumění v těchto oblastech.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů