Celkem nenápadný keř bezu černého je ve skutečnosti učiněným pokladem. Zužitkovat se z něj dají nejen květy, ale i plody a listy. Obklad z rozemletých listů uleví od bolavých kloubů a revmatismu. Tmavé bezové plody jsou vhodné k výrobě likéru a vaří se z nich i povidla. Z nasušených květenství se připravuje čaj, který je vhodný při nachlazení. A z čerstvých květů se vyrábí chutná limonáda, ale také ocet pro zdravotní účely.
Keř stromovitého růstu často lemuje okraje luk, lesů i polí a na jaře poutá pozornost velkými žluto-bílými květy. Jejich trochu nepříjemnou vůní zase odhání nepříjemný hmyz. Bez je jedním ze základních kamenů lidového léčitelství a v popředí zájmu i oficiální medicíny stojí dodnes.
Bezinky proti tajemným silám
V dřívějších dobách nedali na bez černý dopustit. A to nejen báby kořenářky, které ho hojně používaly k léčení zastydlé rýmy, průdušek či třeba žaludečních křečí. Lidé totiž věřili, že bez má nadpřirozené schopnosti. „Bez do života přijatý má velkou vyhánějící moc,“ napsal učený renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli před více než čtyřmi sty lety. Není proto divu, že lidé v minulých stoletích věřili, že je keř s velkými květy čarodějný a sídlí v něm nadpřirozené bytosti jako víly.
Tradovalo se, že bez dokáže zahnat síly pekelné i nekalé bytosti jako jsou čarodějnice. Dokonce prý dokázal ochránit stavení před úderem blesku. I proto bylo tradicí, že nevěsta dostávala v den svatby dvě bezové sazenice. Jednu měla zasadit u stodoly a druhou pod oknem.
Lék proti mnoha neduhům
Přísloví našich předků znělo: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ A bez má lidskému zdraví opravdu co nabídnout. Květy obsahují cenné silice, třísloviny a organické kyseliny. Tmavé bezové plody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A i skupiny B. V kuličkách bezu nalezneme také pektin, třísloviny a ovocné kyseliny. Kromě tradičních sirupů či čajů ze sušených květů se vyrábí z bezu i ocet. Ten se nelije do salátů, ale používá se k obkladům a k masírování unavených a bolestivých končetin. Jak na něj?
Recept na bezinkový ocet
Potřebujete: 1 – 2 květenství bezu černého, 1 l octa a uzavíratelnou skleněnou nádobu.
Postup: květenství zbavené pylu a hmyzu vložíme do nádoby a zalijeme ho octem. Nádobu uzavřeme a necháme 14 dní odstát na slunném místě. Poté obsah přecedíme přes plátýnko a slijeme do čisté sklenice.
Zdroj: Rostliny v domácí lékárně