Bazalka je jednoletá až víceletá rostlinka, která má až šedesát druhů. Původně pochází z Indie, odkud se ve starověku začala šířit do celého světa. Velice oblíbenou se stala v Egyptě, kde se využívala v tradičním léčitelství. Egypťané z bazalky vyráběli vonné oleje a ty se dokonce vkládaly do hrobek faraonů. Už v té době se o této rostlince vědělo, že má afrodiziakální účinky a proto jí staří Římané přezdívali „kouzelnice lásky“.
Bazalka se hojně využívá v Italské kuchyni, ale za posledních deset let si získala velikou oblibu i u nás. Je běžně k dostání čerstvá v různých potravinových řetězcích a dá se snadno pěstovat. Mnoho lidí jí pěstuje doma v truhlíku za oknem nebo na balkóně. Je to nenáročná bylinka, která má ráda slunné místo a častou zálivku. Čerstvá je vynikající do salátů, těstovin, italských polévek, ale i na pizzu, s rajčaty a mozzarelou, na bagetky, apod. Sušená je vhodná na kuřecí, krůtí maso, do různých dresinků a marinád, na dušenou zeleninu nebo brambory.
Bazalka jako léčivka
Možná bazalku často používáte a ani nevíte, že má mnoho léčivých účinků na naše zdraví. Bazalka je nejen afrodiziakum (čímž navozuje dobrou náladu), ale působí také na dolní cesty dýchací, kdy ulehčuje odkašlávání. Kojící maminky, by měli zbystřit, jelikož bazalka podporuje tvorbu mateřského mléka. Působí také proti plynatosti a zlepšuje činnost ledvin. Silný odvar se používá na špatně se hojící a hnisavé rány. Doma si můžete připravit bazalkový čaj – kdy přelijete dvě čajové lžičky 250ml vroucí vody a necháte cca 5 minut louhovat. Je vhodný proti kašli a na utišení bolesti. Dobrý je také bazalkový olej – kdy lístky čerstvé bazalky z jednoho svazečku natrháte na hrubo a vložíte do litru olivového oleje. Olej můžete použít na dochucení jídla, ale i na masáž bolavých svalů.