Venku se stále více otepluje a plavková sezóna se blíží mílovými kroky. Jak připravit pokožku na sluneční paprsky, aby byla krásná a zdravá? Není to zas taková věda. Stačí dodržovat následující tři kroky!
Do bronzova opálená kůže vypadá atraktivně a tmavý odstín trochu zakryje nedostatky jako je například pomerančová kůže či strie. Cesta ke zdravému opalování však vyžaduje přípravu. Když člověk podcení situaci, může být slunění pro kožní buňky rizikem. Jak postupovat, abychom byli krásně opálení a zároveň zdraví?
1. Příprava se cení
Ještě než vystavíme tělo slunečním paprskům, je třeba udělat procedury, které tónování pokožky usnadní. Které?
Základem je pravidelný peeling, ideálně s hydratační složkou. Pasta s hrubými zrníčky, která se nanáší na navlhčenou kůži krouživými pohyby, zbaví pokožku odumřelých buněk a krásně ji vyhladí. Díky tomu bude následné slunění rovnoměrnější. Po peelingu je třeba kůži natřít a hydratovat krémem, olejem nebo tělovým mlékem.
2. Ochrana je nutná
Slunce sice tělo krásně prohřeje, obsahuje však UV záření, které poškozuje DNA kožních buněk, což vede ke vzniku defektů, zrychluje stárnutí kůže a přispívá ke vzniku rakoviny. Používat krémy s ochranným faktorem je proto velmi důležité, a to nejen na tělo, ale také na obličej. Zejména lidé, kteří mají sklony k hyperpigmentaci, by se měli natírat krémy s ochranným faktorem ideálně 50. Na to je myslet už nyní, na jaře, protože sluneční záření už má velkou sílu.
3. Strava je základ, i při slunění
Samozřejmě se nebudeme při opalování obkládat zeleninou a ovocem, ale když bude mít tělo dostatek kvalitních živin, bude i kůže méně náchylná k poškození. Důležité jsou především vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které posilují obranyschopnost kůže a pomáhají tělu zbavovat se volných radikálů. Ty narušují kožní buňky a podporují tvorbu vrásek a urychlují proces stárnutí. Co na jaře a v létě pravidelně konzumovat? Vsaďte na rajčata, mrkev, bobuloviny, ale také na ořechy, které obsahují kvalitní oleje.