Domácí perníkové koření. Přísada do těsta, která navodí příjemnou atmosféru

Vůně nás provázejí od narození. Umí přivolat vzpomínky, navodit příjemnou atmosféru nebo naopak vyvolat nepříjemné zážitky. K Vánocům se váže spousta vůní, mezi kterými dominují vanilka, moučkový cukr i koření, které se při...

Kurkuma není jen koření. Vyzkoušejte oblíbený ajurvédský recept

Namletému sušenému oddenku kurkumy se přezdívá indický šafrán a tento zlatožlutý prášek není pouze obyčejným dochucovadlem pokrmů. Kurkuma je také účinný prostředek pro podporu zdraví. Ajurvédská medicína na něj na podzim...

Arónie podpoří srdce i imunitu. Vyrobte si sirup!

Vypadají jako přerostlé bezinky, chutnají poněkud trpce, ale přesto platí plody arónie za superpotravinu. Proč? Malvice černého jeřábu, jak se arónii také přezdívá, platí za jeden z nejsilnějších antioxidantů. Temnoplodec...

Babské recepty: bezinkové víno uleví od bolesti

Podzim se pomalu ale jistě hlásí o slovo Příroda se pomalu ukládá ke spánku. Než se uspí dokonale, vydá nám lidem ještě pár posledních darů, mezi které bezpochyby patří i plody bezu černého. Bezinky jsou velmi populární na...

Multi talent borůvky: výtečné jsou na koláči i jako lék proti průjmu

Modrofialové dary lesa Borůvky patří k oblíbeným letním plodům, které mají široké využití v kuchyni. Borůvky jsou skvělou přísadou do moučníků, ceněné jsou ale i pro jejich léčebné účinky. V době renesance se jim přezdíval...

Domácí repelent snadno a rychle. Bez chemie!

Teplé počasí přináší do našich životů mnoho benefitů. Odhazujeme teplé svršky a úsporněji se oblékáme, dny jsou delší a čas strávený venku v přírodě nebo ve městě se prodlužuje. Počasí s letními teplotami však má i svá nega...

Celerové smoothie. Nápoj, který pročistí organismus

Nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny si našli spoustu příznivců. Je to velmi snadný způsob, jak dostat do těla vitamíny, zasytit se, ale smoothie přináší i další benefity. Do nápoje není třeba přidávat cukr ani jiná slad...

Žluté květy pro zdraví. Vyzkoušejte med z pampelišek!

Na jaře se louky, pole i ostatní travní plochy rozsvítí žlutou barvou, protože sezóna pampelišek je v plném proudu. Včelky pilně poletují z květu na květ a chystají se na přípravu medu. Zlatou tekutinu však lze vyrobit i be...

3 tipy na dietní vyvážený oběd, který vás dobře nasytí

Váš dietní oběd nemusí být nutně poskládaný z kopečku rýže, na páře vařeném kuřecím prsu a syrové zelenině. Je tolik možností, jak si zpestřit redukční jídelníček. 1. Bramboráky v troubě masovou směsí Na jednu porci posta...

Trable s imunitou aneb Proč zařadit hlívu ústřičnou do jídelníčku?

Získat dar přírody plný cenných látek, které umí skvěle posílit imunitu a doplnit tělu tak prospěšné látky - no řekněte, kdo by odolal. Hlívá ústřičná je dokonalý produkt přírody, který by neměl chybět ve vaší lékárničce....

Jak si připravit chutné a zdravé občerstvení na Silvestra?

Tučné dobroty a přejídání Opět se blíží Silvestr a s ním i tzv. „obžerství“, jak oslavu příchodu nového roku rádi nazýváme. Takové označení není zas tak daleko od pravdy, jelikož obvykle se na stůl připravují tučné pomazánk...

Ostružiny jsou dobré na imunitu!

Ostružiny nejen na koláč Ostružiník, latinsky Rubus, je rostlina, které nese buď maliny, nebo ostružiny. V případě malin mluvíme o ostružiníku maliníku. Tyto plazivé keře rostou buď planě na okrajích cest, polí a lesů nebo...

Fenykl na trávicí potíže a nemoci jater

Co o něm vlastně víte? Fenykl obecný, latinsky foeniculum vulgare, zná snad každý. V posledních letech je hojně k dostání v obchodech a existuje stovky receptů na jeho přípravu. Jeho využití v kuchyni je opravdu pestré. Plo...

Zkuste si doma vyrobit kosmetiku

Po domácku vyrobená kosmetika je jedinečná, jelikož víte, co jste si do ní dali. Pravdou je, že není tolik trvanlivá jako kupovaná, ale za to neobsahuje zbytečnou chemii. Máme tady pro vás několik receptů, ale fantazii se m...

Bylinné čaje na naše neduhy

Mnoho lidí trápí různé zdravotní obtíže, které řeší prášky nebo mastičkami. Někdy pomohou, jindy ne a obtíže se zdlouhavě táhnou. Ale je tu ještě jedna varianta, která je osvědčená, a jsou to bylinné čaje. V přírodě totiž n...

Zelený čaj, recept na dlouhověkost?

Černý nebo zelený? Čaj jako takový je rostlina pěstovaná převážně v Asii. Podle typu zpracování ho rozlišujeme na zelený, olong a černý čaj. Zelený čaj se pouze napaří, lístky se srolují a nechá se usušit. Tím si zachová bl...