Co to je?
Kurkuma je původně indické koření, které se získává povařením, následným sušením a pomletím oddenků kurkumovníku dlouhého, latinsky Curcuma longa. Je to žlutá, vytrvalá rostlina s výraznými květy. Koření kurkuma se používá do směsi koření kari, někdy bývá označována jako indický šafrán. Obsahuje aktivní složku kurkumin, což je olej, oranžové barvy a zemitě až nahořklé chuti. Kurkuma se také používá ke konzervování a dobarvování potravin, hlavně v Indii.
Využití
Kurkuma je ceněná pro své antioxidační účinky, čímž chrání lidské buňky před poškozením volnými radikály, má podobný účinek jako vitamin E a C. Kurkumin, složka obsažená v kurkumě, působí protizánětlivě. Používá se vnitřně a při zevním použití působí jako tzv. náplast. Několik studií potvrdilo, že má protirakovinný účinek, dále také chrání játra před poškozením a měla by pomáhat při snižování hladiny cholesterolu. Mezi její další pozitivní účinky patří schopnost potlačovat srážlivost krevních destiček a tlumí uvolňování zánětlivých faktorů. Kurkumin by také měl snižovat zánětlivé procesy v těle a působit jako kortizon a fenylbutazon. Tím pádem by se měl potlačit rozvoj rakovinného bujení a časný vývoj této nemoci. Je proto také jednou ze složek léků na rakovinu. Někteří odborníci přišli na to, že by měla pomáhat i při otocích a bolestech kloubů, což jsou projevy revmatické artritidy.
Jak vybírat?
Kurkuma je k dostání v lékárnách. Dbejte na to, abyste nepřekročili denní dávku, která je 500 – 1000 mg (při obsahu 95% kurkuminoidů). Poraďte se s lékárníkem. Vyrábí se v podobě tabletek, tobolek nebo prášků. Užívá se mezi jídly a pro lepší vstřebávání se doporučuje současně užívat bromelin. Kurkuma by se neměla užívat dlouhodobě, ve výjimečných případech může poškozovat zažívací ústrojí.