Chcete-li zdravě žít nebo shodit nějaká ta kila navíc, určitě vyškrtněte ze svého jídelníčku bílý cukr a nahraďte jej stévií.
Co to vlastně je?
Stévie sladká je bělokvětá rostlinka pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Odjakživa se v těchto zeměpisných šířkách používala jako sladidlo. Vypěstovat tuto tropickou kytičku u nás není těžké, ale není schopna odolat mrazu. Proto je dobré jí mít uvnitř v květináči, nejlépe na okně, ať má dostatek slunečního světla. Její lístky se používají na oslazení čaje, kávy i jiných nápojů. Stévie má na rozdíl od cukru 0 kalorií. Její izolovaná složka steviosid je 200-300 krát sladší než běžný domácí cukr. Jedna a půl lžičky steviosidu nahradí přibližně 3/4 kg cukru. Neuvěřitelné, že? Lístky stévie se suší a poté se používají (usušené sladí více).
Historie
Brazilské a paraguajské domorodé kmeny používaly stévii jako sladidlo, ale také pro své léčebné účinky. Na začátku dvacátého století francouzští vědci izolovali extrakt ze stévie, který není na rozdíl od sacharinu karcinogenní. V 70. letech se začaly steviosidy používat v Japonsku na slazení nápojů. Nyní se používá nejvíce v Asii, ale i v Americe a Číně. V roce 2006 byla stévie zkoumána Světovou zdravotnickou organizací a byla potvrzena její nezávadnost. V roce 2011 byla Evropskou unií schválena jako přidatná látka v potravinářském průmyslu jako E960.
Proč stévie?
Příjem kalorií ze stévie je nulový, takže je výborná pro štíhlou linii. Na rozdíl od cukru se po ní nekazí zuby, což je dobré hlavně u dětí, které jsou zvyklé pít slazené nápoje. Také tím snížíme hladinu cukru v krvi, posílíme imunitu a je to skvělý antioxidant. Pomáhá snižovat krevní tlak, při ekzémech a je vhodná pro děti s diagnózou ADD (porucha pozornosti).
Použití
Sladit nápoje můžeme sušenými lístky. Doma si snadno vyrobíme extrakt – stéviové lístky vyvaříme na tekutinu a tu pak redukujeme až do velkého zhousnutí. Vychladlou tekutinu přelijeme do lahvičky a uskladníme v lednici. Extrakt můžeme použít do sladkých omáček, do kompotů, dezertů, kynutých těst. Ale nelze stévií nahradit cukr tam, kde je opravdu potřeba – marmelády, piškotová těsta, sirupy, apod. Věděli jste, že se používá ke slazení žvýkaček a zubních past? Stévie také pomáhá lidem snižovat nadváhu.