Vůně nás provázejí od narození. Umí přivolat vzpomínky, navodit příjemnou atmosféru nebo naopak vyvolat nepříjemné zážitky. K Vánocům se váže spousta vůní, mezi kterými dominují vanilka, moučkový cukr i koření, které se přidává do oblíbeného vánočního cukroví.
Mezi top vánoční sladkosti patří již řadu let perníčky, které se zpravidla pečou už na začátku adventu. Cukroví totiž potřebuje určitý čas, aby se správně uleželo a bylo na štědrovečerním svátečním stole krásně měkké. Perníčky jsou výjimečné nejen tím, že má jejich pečení na našem území silně zakořeněnou tradici. Báječné jsou zejména svou chutí a hlavně vůní, která naplní domovy příjemnou atmosférou.
Vánoční aromaterapie
Na sváteční notu se můžeme naladit dobrým jídlem, hudbou, oblíbenými zimními nápoji jako jsou punč či svařené víno, ale také vůněmi, které se linou z trouby. Do těsta na perníčky se přidává směs koření, která mimo jiné obsahuje skořici, jejíž sladká vůně posiluje organismus a jeho imunitu. Ve směsi nalezneme také hřebíček, jehož kořeněná vůně navodí pocit pohody a bezpečí. Vůně anýzu rozpouští stres a společně s kardamomem uklidňuje nervy.
Koření na oblíbené perníčky lze koupit již namíchané, proč si ho ale nevyrobit doma?! Zapomeňte na načaté, napůl rozsypané pytlíčky z loňska a raději si vyrobte vlastní dávku směsi do pečiva! S použitím čerstvě namletého koření bude o něco voňavější a její příprava vás v době adventu jistě potěší. Do těsta na perníčky s kořením příliš nešetřete, ať je pečivo krásně aromatické. Při pobytu v troubě pak dokonale provoní celý byt.
Recept na perníkové koření
K výrobě směsi je třeba: 35 g mleté skořice, 8 g mletého hřebíčku, 1 zarovnaná lžička mletého nového koření, 2 zarovnané lžičky mletého muškátového oříšku, 2 lžičky mletého kardamomu, půl lžičky mletého zázvoru a nakonec lžička mletého anýzu.
Postup: koření smícháme dohromady a používáme dle uvážení.
1 komentář
Není nad směs výrazného aromatického koření, které navodí domácí pohodou a vánoční atmosféru. Pokaždé, když ji cítím z kuchyně, je jasné, že je v dosahu něco dobrého, ať už se jedná o vaření či pečení, nebo přípravu nápojů…