Vypadají jako přerostlé bezinky, chutnají poněkud trpce, ale přesto platí plody arónie za superpotravinu. Proč? Malvice černého jeřábu, jak se arónii také přezdívá, platí za jeden z nejsilnějších antioxidantů.

Temnoplodec černoplodý, černý jeřáb či arónie, to vše jsou názvy pro rostlinu, která se v posledních letech těší velké oblibě. Domovinou tohoto keře je Severní Amerika, pěstuje se však i v našich končinách a na českých zahradách se jí často velmi dobře daří.

Účinky na zdraví

Arónie je skvělou volbou i pro ty, co touží zařadit superpotravinu do jídelníčku a jsou poněkud podezřívaví k exotickým bobulím a plodům. Dužnaté malvice temnoplodce obsahují kromě širokého spektra vitamínů a minerálů také barviva antokyany, která platí za silný antioxidant, který zbavuje buňky lidského těla oxidativního stresu. Arónie je bohatá také na obsah jódu a rutinu. Pojídáním modro – černých plodů posílíme oči, zharmonizujeme štítnou žlázu, podpoříme kardiovaskulární systém, posílíme paměť, koncentraci, snížíme krevní tlak i hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Jak arónii konzumovat

Tmavé plody lze pojídat v syrovém stavu, i když jsou poněkud trpčí. Tuto vlastnost vyrovnáme tím, když kuličky naložíme do medu. Plody neztratí téměř nic ze svých vlastností a budou lépe chutnat. Z malvic arónie se dají připravit i velmi chutné sirupy, které se snadno připravují i používají. Jak na to?

Recept na aróniový sirup podle bylinkářky Věry Stříbrské

Potřebujete: 1 kg bobulek arónie bez stopek, 2 litry vody, 2 citrony v biokvalitě, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg krystalového cukru)

Postup:

  1. Otrhané bobulky nasypeme do hrnce, přidáme omyté, na plátky nakrájené citrony a směs zasypeme dávkou cukru. Poté přilijeme vroucí vodu a obsah hrnce necháme 36 minut odpočinout.
  2. Macerované plody slijeme přes cedník, rozdrtíme je tyčovým mixérem a pak je v cedníku vymačkáme, za pomoci vařečky nebo naběračky. Šťávu zachycujeme do hrnce s cukrovým roztokem. Obě šťávy promícháme a rozpustíme v nich další dávku cukru. Když se sladidlo zcela rozpustí, plníme sirup do sklenic, které ihned uzavřeme víčkem.
  3. Nádoby sterilizujeme při 85°C 20 minut.

Zdroj: Česká televize, Superpotraviny

avatar autora
Alena B.
Alena B. je profesionální redaktorka na poloviční úvazek, která píše články zaměřené na zdraví, lifestyle, osobnosti a obecná témata určená ženám. Kromě své redakční činnosti se stará o děti se sníženou schopností samostatnosti, čímž přináší do své práce i osobní vhled a empatický přístup k životním výzvám.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Lékarnu už dnes nemusíte navštívit, zkuste online lékárnu podle našich recenzí

Žárlivost z pohledu psychologie a vztahů