Střeva a jejich význam pro zdraví
Střeva představují největší imunitní orgán v našem těle. Jejich důležitost je nejen v oblasti trávení. Role střev je významná pro celkové zdraví organismu, i pro psychickou pohodu člověka. Stále častěji se z televizních reklam ozývá výraz mikrobiom a jeho význam pro lidské zdraví. Co toto “zaklínadlo” znamená a jak souvisí se střevy?
Mikrobiom je soubor bakterií, hub, kvasinek, virů apod., která osidlují celá naše tělo. Tyto organismy samozřejmě nalezneme i ve střevech, kde se skrývá na stovky druhů bakterií. Pokud není střevní mikrobiom v rovnováze nebo není dostatečně pestrý, negativně se to odrazí na kondici a celkovém zdraví člověka.
Soubor mikroorganismů má totiž v těle zásadní roli, protože ovlivňuje naše zdraví i celkovou náladu. Jeho význam mimo jiné připomíná Světový den mikrobiomu, který připadá na 27. června.
Střeva nejsou pouze k trávení
Za základní funkci střev se považuje trávení potravy a následně absorpce živin do organismu. Roli však mají mnohem širší a neméně významnou. Ve střevech se tvoří více než 70% imunitních buněk, které pomáhají chránit tělo před nežádoucími “vetřelci”, a také 90% hormonu serotoninu, který souvisí s tím, zda se cítíme šťastní.
Jak o střeva správně pečovat?
Klíčem k rovnováze ve střevech je zdravý životní styl. Vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku i minimalizace stresu je formule, která funguje nejen pro zdravou mikroflóru ve střevech.
Kdo chce být zdravý a spokojený, měl by konzumovat potraviny s dostatkem vlákniny a do jídelníčku zařadit v dostatečné míře luštěniny, ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny. Také fermentované potraviny prospívají prostředí ve střevech. V posledních letech se metoda kvašení znovu těší velké oblibě a receptů na fermentovanou zeleninu lze nalézt na internetu mnoho. Ať už jde o kysané zelí či zajímavější recepty, například na korejské kimči.
Bohaté na probiotika jsou i kysané mléčné výrobky jako jsou kefír či bílý jogurt. I na tuky je třeba myslet a volit kvalitní zdroje, tedy bílé maso, ryby, ořechy.
Pouze dobře jíst však nestačí
Pohyb je důležitým článkem pro zdraví organismu, střev nevyjímaje. Kdo se pravidelně hýbe, většinou i dobře tráví a netrpí na zácpu. Také psychická pohoda hraje roli a za ni je zodpovědný dostatek spánku (alespoň 7 hodin denně) a efektivní práce se stresem.
Stres je důležitým prvkem v lidském životě, který lidem v dobách dávno minulých pomáhal přežít. Dnes však lidem často chybí metody, jak nahromaděnou energii uvolnit. Už totiž nejde o útěk nebo útok, jak tomu bylo dříve. I to se však dá naučit a psychiku navíc podpořit relaxačními metodami jako jsou například meditace.