Aromatická semena rostliny Pimpinelly anisum, tedy Bedrníku anýzu, se tradičně
používají do směsi perníkového koření, ale také k dochucování pečiva, masa či
hub. Anýz je také součástí některých likérů, například slavného řeckého ouza
či české anýzovky. Nalézt ho však lze i v čajích proti nadýmání.
Kdo má rád věci prověřené časem, toho anýz určitě zaujme. Podobně jako kmín
patří do čeledi miříkovitých a stejně jako jeho kolega se jedná o jedno z
nejstarších, a také nejrozšířenějších koření vůbec.
Výrazná chuť, která léčí
Anýz znali už před naším letopočtem ve starém Egyptě a do nebe ho velebil
například také řecký filosof a matematik Pythagoras. A to nejen pro jeho
omlazující účinky. Nasládlou chuť dodává semenům anýzu aromatická látka
anethol, kterou lze nalézt také například v lékořici. Díky obsaženým silicím
odvar z anýzu uleví při kašli, urychluje trávení i podporuje chuť k jídlu.
Silice navíc brání růstu škodlivých bakterií, které způsobují nepříjemnou
plynatost a křeče ve střevech. Žvýkáním drobných semen se lze elegantně
zbavit i nepříjemného zápachu z úst.
Výsev se blíží
Jednoletce, která dorůstá zhruba do půlmetrové výšky, se daří především v
teplých oblastech, na slunných, ale částečně chráněných místech. Anýz se
pěstuje na Balkáně, ve Středomoří, Španělsku, v Indii, Mexiku, ale také u
nás, na jižní Moravě.
Semena anýzu se vysévají koncem března či začátkem dubna do humusovité zeminy
odlehčené pískem. Jednotlivá semínka od sebe sázíme přibližně 15 cm, přičemž
celé řádky by měly dodržovat odstup asi 30 cm. Zrníčka anýzu poté zasypeme 2
cm vrstvou hlíny a udržujeme je ve vlhku. Zhruba po třech týdnech začnou ze
země vylézat malé rostlinky.
S mladými rostlinkami i s jejich okolím zacházíme velmi opatrně, protože
rostoucí anýz je značně choulostivý na poškození. Zužitkovat se dají nejen
semena, ale i čerstvá nať, kterou lze přidat například do salátů. Se sklizní
zralých semen můžeme počítat v červenci a v srpnu, kdy začnou zrníčka v
okolících hnědnout.
Recept na léčivý čaj:
Lžičku anýzu nasypeme do hrnku a přelijeme ji vroucí vodou. Hrnek zakryjeme a
léčivku necháme čtvrt hodiny louhovat. Čaj scedíme a popíjíme, klidně až 3 x
denně.