Skvělé koření i přírodní antibiotikum, to je česnek!
Někdy bývá označován za nejstarší bylinu pěstovanou pro kulinářské, ale i lékařské účely. Toto výtečné koření má však i své stinné stránky, a to je zápach, který po jeho konzumaci zůstane. Jak si s nepříjemnými pachy poradit? Přečtěte si naše tipy.
Česnek se pěstuje a je populární po tisíciletí. Rostlina má domovinu v jihovýchodní Sibiři, kde byly nalezeny její plané rostliny, ale známá byla a je i v dalších částech světa. Například ve starověkém Egyptě se česnekem dopovali pracující, protože měl zvyšovat jejich produktivitu. V antice dodával česnek odvahu vojákům, zlepšoval výkony sportovců a užíval se i jako lék při zažívacích a kardiovaskulárních obtížích. To v asijských zemích se bylina využívala jako prostředek zvyšující potenci i jako lék na deprese. V dobách středověku se česnekem léčil úžeh, zácpa a dokonce i mor. Dnes je rostlina považovaná za přírodní antibiotikum, které má antivirotické a antibakteriální účinky. Často se používá k léčbě chřipky a nachlazení.
Česnek dnes
Bílé palice česneku jsou dnes v kuchyni samozřejmostí a aromatická chuť tohoto koření dodává pokrmům říz. Jak si ale poradit s česnekovým dechem a rukama „vonícíma“ po stroužcích této byliny? Nechte se inspirovat!
Za výrazné aroma česneku může sirná sloučenina alicin, kterou ucítíme v momentě, kdy dojde k poškození stroužku drcením, krájením nebo lisováním. Jakmile česnek požijeme, začne látka alicin pronikat nejprve do trávicího traktu a odtud je uvolňována do krve, která ji roznese prakticky po celém těle. Intenzivní vůni je tak cítit nejen z úst, ale doslova z každého póru.
Jak si poradit se zápachem
- Zkuste jablko – z čerstvě nakrájeného jablka se uvolňuje enzym, který osvěží dech a zneutralizuje alicin.
- Sklenice mléka – známá klasika, která se používá k neutralizaci nepříjemných česnekových pachů. Bohužel, účinek je pouze krátkodobý.
- Citron – exotické ovoce je příjemně kyselé a látky v něm obsažené nejen osvěží organismus, ale také zmírní zápach po česnekových hodech. Šťáva z citronu spolehlivě odstraní i zápach česneku, který při krájení ulpí na rukou.
- Bylinky – žvýkat kmín se doporučuje při nadýmání, na česnekový zápach dobře funguje máta, šalvěj či petrželka. Zkuste si dát místo žvýkačky snítku jedné z těchto bylinek, je to mnohem efektivnější. Komu nevadí výrazná chuť zázvoru či kardamomu, může zkusit žvýkat i toto koření.