Běžně ji známe jako součást kari koření, ale kurkuma není jen dochucovadlo. Kořen s krásně sytou, zlatavou barvou, je přírodním lékem, který se v ajurvédské medicíně používá již po staletí.
Na první pohled kořen kurkumy připomíná zázvor a není to náhoda. Kurkuma totiž patří do rodiny zázvorníkovitých. Při bližším ohledání jsou však patrné rozdíly mezi těmito rostlinami. Že nejde o oblíbenou přísadu do čaje je jasné hned potom, co se kořen rozřízne. Kurkuma má sytou, žluto-oranžovou barvu a za to je zodpovědný zejména kurkumin, který je její hlavní složkou. Kurkumin však není pouze barvivo, jedná se o silné přírodní antibiotikum, která má protivirové i antibakteriální účinky.
Co je kurkuma?
Kurkumě se také přezdívá indický šafrán a v podstatě se jedná se o podzemní stonek rostliny, která nese název kurkumovník dlouhý. Kurkumovník je trvalka, která se pěstuje především v Indii, Číně a Indonésii. Její oddenek se vaří, poté suší a mele na prášek. Chuť kurkumy není tak ostrá jako u zázvoru, je o něco jemnější, lehce nahořklá. V našich končinách ji známe především jako přísadu do kari koření, ale bohaté využití má i samotná.
Žlutý prášek a zdraví
Kurkuma je unikátní hlavně díky obsahu již zmiňovaného žlutého barviva kurkuminu. Jaké jsou jeho vlastnosti?
- Protizánětlivé účinky – kurkumin se osvědčil především k léčbě akutních zánětů, prospěšný je ale i u léčby dlouhodobých onemocnění.
- Přírodní antibiotikum – žluté barvivo obsažené v kurkumě má protivirové i antibakteriální účinky, a přitom tělo nijak nezatěžuje. Na podzim, kdy jsou častá onemocnění dýchacích cest, doporučují specialisté na celostní medicínu každý den přidávat lžičku kurkuminu do pokrmů i nápojů. Pokud onemocnění propukne, lze dávku zvýšit.
- Antioxidant – látky, které mají antioxidační účinky, umí tělo očistit od volných radikálů i jiných, pro organismus zatěžujících látek. Kurkumin patří do této skupiny a dokáže očistit játra a přinést úlevu při onemocněních trávicího traktu.
Pozor, barví!
Špetku kurkumy lze přidat do pokrmů i teplých nápojů a můžeme z ní vyrobit i speciální léčebný drink – tzv. zlaté mléko, které vybudí imunitu a pomůže tělu zbavit se virů a bakterií. K jeho přípravě stačí rostlinné mléko, polévková lžíce kurkumy, špetka skořice, pepře, muškátového oříšku, kousek čerstvého zázvoru, půl lžičky kokosového oleje a na doslazení čekankový nebo agávový sirup.
Při manipulaci s kurkumou v kuchyni je třeba mít na paměti, že se jedná o silné barvivo, které může snadno umazat kuchyňskou linku i nádobí. Pokud vám někde ukápne trocha tekutiny s kurkumou, ihned ji setřete, ať nedojde k nechtěnému tónování kuchyňských pomocníků či ploch.