Otravný plevel, kterého je třeba se zbavit? Kdepak, kopřiva je mnohem víc!
Tato zelená bylinka měla dříve v lidovém léčitelství své nezastupitelné místo a má co nabídnout i dnes. Čím je tak výjimečná?
Pro léčbu neduhů i pro praktické účely se kopřiva využívala už od dob pravěkých lidí. Sloužila například k výrobě provazů i oblečení a přisuzovány jí byly i magické účinky. Její popularita neupadla ani s příchodem středověku, ba přímo naopak! Tato žahavka údajně dokázala ochránit před zlými silami, a tak zavěšená na trámech často zdobila příbytky lidí. Hospodáři ji zakopávali u krajích polí a doufali, že tím ochrání úrodu před škůdci. Brzy se přišlo na to, že se jedná o rostlinu nejen prakticky využitelnou, ale i léčivou a lidoví léčitelé na ni od té doby nedali dopustit.
Proč kopřivu sbírat?
Pro zdraví:
Tradičně se žihlava, tedy kopřiva, užívá na jaře jako pročišťující kúra pro krev. Kopřiva obsahuje třísloviny, vitamín C, kyselinu křemičitou, nemalé množství chlorofylu a látky s fytoncidním účinkem, které fungují jako přírodní antibiotikum. Zelená žahavka je opravdový multitalent, jenž zbaví tělo škodlivých látek, posílí svaly, šlachy i růst a sílu nehtů či vlasů.
Nať kopřivy má navíc močopudné účinky, posiluje nervy, tlumí žaludeční a žlučníkové obtíže i problémy s astmatem. Čaj z kopřivy se používá k léčbě chřipkových a respiračních onemocnění a revmatici dříve běžně pravidelně šlehali postižené končetiny kopřivovými výhonky.
Pro krásu:
O prospěšnosti této žahavky na zdraví nelze pochybovat, ale pozitivní účinky má i na vzhled člověka. Kdo po mytí vlasů přelije svou hřívu odvarem z kopřiv, zajistí si tak její lesk a pevnost. Žihlava uleví také těm, které trápí strupovitost pokožky a lupy. Kůži stačí pravidelně masírovat tinkturou z kopřivy, která se připravuje z řezaných listů vyluhovaných v alkoholu, a brzy je po problému.
Kdy ji sbírat?
Ke sběru se hodí převážně mladé kopřivy, které ještě nezačaly kvést. Vysoká kvetoucí rostlina už pozbývá léčivých účinků a ke sběru se proto nehodí. Kdo se na kopřivy vypraví, měl by se vybavit nejlépe proutěným košíkem nebo prodyšným látkovým pytlíkem. Listy i nať žihlavy jsou totiž náchylné k zapaření, které je znehodnotí. Rostlinky je proto třeba ukládat tak, aby měly dostatek prostoru i přívod vzduchu.
A co ještě?
Kopřivu lze využít i v kuchyni. Tradičně se tato zelená žahavka přidává do velikonoční nádivky. Kopřivu však lze použít i do nápojů smoothie, které obohatí o spoustu prospěšných látek. Uvařit z ní lze i polévku nebo špenát.