Vitamíny v prášku? Děkuji, nechci…
V dnešní moderní době je naprosto běžné, že většina z nás baští vitamíny a minerály v pilulkách, tedy v chemické podobě. Výrobců je na trhu mnoho a kvalita preparátů se diametrálně liší. Mnoho odborníků se shoduje na tom, že velice často námi takové vitamíny projdou a vůbec se do těla neuvolní. Proto je mnohem lepší dbát na zdravý jídelníček a nemůže v našem organismu dojít k avitaminóze neboli nedostatku vitamínů.
Ovoce několikrát denně
Ovoce nám dodá nejen vitamíny a minerály, ale také vlákninu a energii. V jarním období se doporučují hlavně česká jablka, ale i pomeranče a citróny. Tato kombinace vám dodá velké množství vitamínu C, vlákninu prospěšnou pro naši mikroflóru, ale také draslík, vápník, hořčík a fosfor. Doporučuje se konzumovat ovoce třikrát denně, klidně v menších porcích. Výborná je například nastrouhaná mrkev s jablkem, ovocný salát s ořechy, atp. Mimo jiné, ořechy výborně zahání chuť na sladké a obsahují velké množství minerálních látek.
A jak se zeleninou?
Zeleninu ke každému jídlu, pokud to jde! Obecně platí, že čím více tím lépe… a tedy nejlépe zeleninu pětkrát denně. Opět nejlépe to co je vypěstováno a uskladněno v Čechách, než dovážené hydroponie – rajčata, kapie, okurky. Po čem tedy sáhnout? Určitě po zelí, to má až zázračnou moc. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vápníku. Pročišťuje organismus a prospívá trávicímu ústrojí. Další vynikající zeleninou je červená řepa – v té najdeme opět draslík, vápník, také fosfor, hořčík a vitamín C. Na jídelníček zařaďte růžičkovou kapustu, brambory, kvašenou zeleninu, celer, mrkev, petržel, špenát, dýni, cibuli a česnek.
Bylinkové čaje
Pokud chcete posílit imunitu, vyzkoušejte bylinkové čaje. Jarní období je vhodné pro sběr bylinek, kdy jsou mladé a obsahují nejvíce léčivých látek. Samozřejmě jsou také k dostání v lékárnách. Na jaře je vhodná kopřiva, která pročišťuje krev a celý organismus. Dále heřmánek lékařský, který působí protizánětlivě a blahodárně pro žaludek. Meduňka lékařská uklidňuje nervy a zlepšuje trávení. Zelený čaj povzbuzuje životní energii a obsahuje antioxidanty.