Co je vlastně hořčík zač?
Hořčík je minerální látka, kterou si naše tělo nedokáže vyrobit. Hořčík přijímáme se stravou a je pro fungování našeho organismu nepostradatelný. Podílí se totiž na metabolických procesech, bez kterých bychom nepřežili. Hořčík v našem těle najdeme převážně v kostech, ale také v červených krvinkách, svalech a tukové tkáni.
Nedostatek hořčíku
Každý z nás by měl jíst pestrou stravu, aby přijímal dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokud je náš jídelníček chudý, může se to odrazit na našem zdraví. Nedostatek hořčíku se nejprve projevuje křečemi v dolních končetinách, které jsou nejvíce patrné v noci, když se dostaneme do klidu. Dalším příznakem bývá velká únava až vyčerpání, přičemž v noci člověk nemůže spát – objevuje se nespavost. Hořčík se také podílí na přenosu nervových vzruchů po nervových vláknech, když je ho tedy nedostatek, ovlivňuje to funkci centrálního nervového systému.
Tyto informace pro vás možná nejsou nové, avšak málokdo ví, že dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobovat vysoký krevní tlak, posléze poruchy srdečního rytmu a infarkt myokardu. Dále se také zvyšuje riziko vzniku osteoporózy u žen a vznik močových kamenů.
V jakých potravinách hořčík najdeme?
Je důležité zmínit, že nejlepší variantou příjmu hořčíku je z přirozených zdrojů, tzn. z potravy či tekutin. Při užívání prášků a šumivých tablet nedochází k dostatečnému vstřebávání. Proto je lepší hořčík dodávat postupně, během celého dne. Možná se to zdá složité, ale právě naopak. Stačí jíst pravidelně, nejlépe pětkrát denně. Hořčík obsahují potraviny, jako jsou těstoviny, rýže, luštěniny (sója, čočka, hrách), zelenina (špenát, artyčok, avokádo), ovoce (nejvíce datle, banány, ananas, grapefruit bílý, sušené meruňky, maliny), drůbeží maso, ryby, ořechy (mandle, kešu, piniová semínka), mléčné výrobky a kakao. Z nápojů můžeme zmínit minerální vody s obsahem hořčíku a grapefruitovou šťávu.