Vánoční svátky nás dost často odrovnají
Přibližně tři týdny před Vánoci začíná pro mnoho z nás to nejnáročnější období v roce. V práci se musí stihnout to, co se odkládalo nebo to, co by mělo být doděláno do konce roku, v oboru služeb zas přichází ten největší shon. Nakupují se dárky a lidé se před Vánoci snaží vypadat dobře, tak je v kadeřnictvích, na kosmetikách, manikúrách tzv. „narváno“. Na každého z nás ač chceme nebo ne, dopadne určitá míra únavy, pocítíme napětí, někdy i stres až deprese, mnohdy to vnímáme pouze podvědomě a nechceme si to připustit. Častokrát jedeme na plné obrátky do Štědrého dne a pětadvacátého přijde těžká únava a nachlazení. Právě nachlazení, rýma, bolest v krku nebo zad není nic neobvyklého. Chce to opět zvolnit, zařadit do jídelníčku lehčí jídla, přestat s přejídáním, omezit cukr, dopřát si ovoce, zeleninu, bylinné čaje, ořechy a dostat do těla jak vitamíny, tak minerály.
Zdrojem naší únavy bývá jak přetaženost, tak strava. O svátcích si dopřáváme tučnější jídla, smažené, cukroví a alkohol. Kombinace těžko stravitelných tuků, cukrů a již zmíněného alkoholu zpomaluje trávení a způsobuje velkou únavu. Proto je důležité odlehčit jídelníček. Dopřejte si bílý jogurt, kysané mléčné výrobky, které obnoví mikroflóru v našem zažívacím ústrojí, zeleninový salát s olivovým olejem, minerálku s vysokým obsahem hořčíku, ovoce s vysokým obsahem vitamínu C. Právě vitamín C a antioxidanty jako je vitamin E a A působí výborně proti únavě, stejně tak i hořčík. Lehčí jídlo oproti tučnému vás tzv. „neuspí“ a budete mít více energie na nějakou tu aktivitu. Procházkou či sportem, rozproudíte krev a pobyt na čerstvém vzduchu okysličí organismus.
A jaký čaj zvolit?
Pokud se o vás pokouší nějaké to nachlazení či choroba, určitě sáhněte po rakytníkovém čaji. Vysoký obsah vitamínu C zatočí s bacily a dodá energii. Vynikající na posílení imunity je echinacea a květ černého bezu. Heřmánek prospěje žaludku a vydezinfikuje dutinu ústní, stejně tak i řepík. Pokud vás trápí nespavost a podrážděné nervy, zvolte kozlík, třezalku nebo meduňku.