Podzim klepe na dveře
Po horkém slunečném létě přichází deštivý podzim, který prověří naši imunitu. Počasí začne být vrtkavé jak stará panna, a tak není nic neobvyklého, že v jednom dni se vystřídá nesnesitelné horko s ledovým větrem a deštěm. Ten komu se nespustí rýma nebo kašel je šťastlivec. Pokud nechcete nečině čekat, až budete muset nasadit kapky do nosu, antipyretika nebo antibiotika, nastartujte imunitní systém pomocí rakytníku!
Keř na naše zdraví
Rakytník řešetlákový, latinsky Hippophae rhamnoides, je keř z čeledi hlošinovitých. Jeho domovinou je Čína, Mongolsko, Nepál a Indie. Odtud se až ve 21. století rozšířil do Evropy. V dnešní době ho běžně můžeme vidět na zahradách. Je to trnitý keř (někdy může dorůstat i výšky menšího stromu), který má drobné jemně žluté květy a malé oranžové oválné plody. Listy jsou úzké a mají stříbřitě zelenou barvu. Listy v zimě opadávají. Pokud se ho rozhodnete pěstovat, vysaďte si ho na zahrádce, na balkóně vám nevydrží. Potřebuje totiž dostatečný prostor pro kořeny. Ale jinak je to nenáročná dřevina, která vydrží i mrazy do -25°C.
Co obsahuje?
Plody rakytníku jsou sice malé, ale jedna bobulka vám pokryje denní dávku vitamínu C. Plody mimo jiné obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, dále také vitamín E, K. Obsahuje také kyselinu listovou, karoteny, flavonoidy a mnoho minerálních látek.
Na co je dobrý?
Díky velkému množství antioxidantů, vitamínů a minerálů je rakytník dobrý na imunitu. Preventivně je účinný proti nádorovým onemocněním. Díky antibakteriálním a antivirovým účinkům je vhodný při nachlazení a rýmě. Méně známé je však to, že regeneruje játra, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá při revmatismu, tlumí ekzém a projevy dny.
Kdy na sběr?
Plody rakytníku se sbírají na konci léta, začátkem podzimu. Sběr je celkem náročný, jelikož má keř ostré trny. Je dobré použít rukavice a dbát na to, aby nevyteklo příliš šťávy při zmáčknutí plodu. Někdo čeká až na první mrazíky, poté rozloží pod keř plachtu a plody oklepe. Mrazem by plody neměly ztrácet hodnotu, proto je můžeme uchovávat z mrazáku. Z rakytníku můžeme také vyrobit šťávu, sirup, džem, kompot. Pozor! Jakmile teplota překročí 60°C, ztrácíme cenné obsahové látky.