Co to „maté“ vlastně je?
Jako „maté“ se nazývají listy cesmíny paraguayské, což je urozený, stálezelený strom, který dorůstá výšky až 20m. Patří do čeledi cesmínovitých a roste převážně v Jižní Americe – přesněji řečeno v Paraguayi, Uruguayi, severní Argentině a jižní Brazilii. Listy cesmíny jsou kožovité, vejčité s pilovitým okrajem. Květy jsou bílé a uspořádané do svazečků.
Léčivé účinky
Cesmínu paraguayskou používali jako léčivý prostředek už indiáni. V historických spisech se také můžeme setkat s názvem „jezuitský čaj“, který si maté získalo v době „Jezuitského státu“ v 17. a 18.století. Ten se rozkládal na území dnešní Paraguaye a v té době maté ovládlo celý trh. V léčitelství se používají listy, hlavně při tělesné a duševní únavě. Vnitřně maté pomáhá při vředech, anémii, revmatu, ale i depresích. Dokonce bylo zjištěno, že působí preventivně proti infekcím a horečkám. Zevně se používá při zánětech a také vředech. Je účinný jako podpůrný prostředek při redukční dietě, jelikož kofein napomáhá spalování mastných kyselin. Maté také podporuje látkovou výměnu, podporuje obranyschopnost a hladinu cukru v krvi.
Co obsahuje?
Maté obsahuje kofein, který se v souvislosti s tímto čajem nazývá matein. Kofein je povzbuzující alkaloid, na kterém při dlouhodobějším užívání vzniká závislost. Z vitamínů můžeme zmínit vitamin A, C, E, což jsou pro zdraví důležité antioxidanty. Dále minerální látky jako je vápník, draslík, hořčík, křemík, fosfor, železo, aj.
Jak se maté připravuje?
Dvě čajové lžičky přelijeme 150ml vroucí vody a necháme 10-15 minut louhovat. Tradičně se připravuje do kalabasy, což je vydlabaná tykev. Pije se kovovým brčkem, které má na svém konci sítko.
Upozornění
Maté by neměly užívat těhotné ženy ani kojící matky díky kofeinu. Také lidé se srdečními chorobami by měli dbát zvýšené opatrnosti.