Jak poznáte černý bez?
Černý bez zná asi každý, ale přece jen si ho představíme. Bylinkáři začátečníci to jistě ocení. Jeho latinský název je Sambucus nigra a jedná se o listnatý keř velkých rozměrů. Dorůstá do výšky 3-7m, vzácněji až 10m. Má dřevnatý kmen a bohaté listy uspořádané po pěti. Květy mají krémově bílou barvu, jsou drobné, uspořádané do bohatých shluků, které mají většinou pět paprsků. Černý bez kvete od května do července (podle počasí). Poté dozrávají koncem srpna plody – malé černé, pravidelně kulaté, lesklé peckovice. Jak květy, tak plody jsou nadupané vitamíny a minerály. Keře černého bezu rostou prakticky všude – nejčastěji na mezích, v příkopech u cest, na okrajích lesů i na zahradách.
Co obsahuje?
Květy obsahují glykosidy, cholin, taniny, rutin, bioflavonoidy, omega-3, omega-6 mastné kyseliny a éterické oleje. Plody černého bezu obsahují organické kyseliny, cholin, vitamin C a B, karoteny a také glykosidy. Vitamín C je velice účinný antioxidant, stejně tak bioflavonoidy, mastné kyseliny jsou velice důležité pro fungování našeho organismu, proto je černý bez velice ceněn. Staré české přísloví praví „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Jaké má účinky?
Odvar ze sušených květů se používá při kašli, jelikož rozpouští hleny a mírní kašel. Je také močopudný, snižuje horečku (má diuretické účinky) a podporuje pocení. Má také pozitivní účinky na naše zažívání – podporuje trávení, působí proti plynatosti, nevolnosti a podporuje činnost žlučníku.
Plody se nedoporučují jíst čerstvé, jelikož mají projímavé účinky. Šťáva z nich však pomáhá proti migrénám, nervovým onemocněním, obzvláště při zánětu trojklaného nervu. Aby šťáva nebyla projímavá, je nutné ji krátce povařit.
Čaj, sirup, šťáva i víno!
Cokoliv si z černého bezu připravíte, neprohloupíte. Bezová šťáva z květů je velice chutná a v létě osvěžující. Čaj vám pomůže při kašli a nachlazení, víno z plodů uvolní nervy a vše dohromady posílí imunitu.