Na co se sirup používá?
Sirup si můžeme vyrobit buď ze smrkových nebo jedlových mladých výhonků. Látky v nich obsažené jsou obdobné, jde hlavně o velké množství vitaminu C, látky podporující imunitu a antiseptické silice. Proto se sirup z výhonků používá při kašli, jelikož rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a uvolňuje tím dýchací cesty. Je také účinný proti revmatismu, revmatoidní artritidě, bolestech končetin a svalů. Sirup ze smrkových výhonků se používá i při zánětech šlach a šlachové pochvy. Je vhodný pro děti, jelikož je 100% přírodní a neobsahuje žádnou chemii.
Jak si ho vyrobím?
Vyberte si místo, o kterém víte, že není znečištěné. Smrkové nebo jedlové mladé výhonky sbírejte na zahrádce nebo v čisté přírodě daleko od měst. Lesníci otrhávání výhonků nevidí rádi, tak opatrně ať nedostanete pokutu. Sbíráme je v druhé polovině dubna či první polovině května, podle počasí a příchodu jara. Nejlépe za slunečného a suchého počasí. Výhonky neukládáme do igelitového pytlíku, ať se nezapaří, vhodný je proutěný košík. Je jen na vás kolik výhonků nasbíráte, záleží, jaké množství si budete chtít vyrobit. Nasbírané smrkové nebo jedlové výhonky lehce opláchněte a vložte do uzavíratelné vyvařené sklenice – vrstvu asi 5 cm vysokou. Tu posypte vrstvou třtinového cukru a pak opět dejte vrstvu výhonků. Opakujte, dokud není sklenice plná, nakonec stlačte co nejvíce dolů, ještě doplňte a dobře uzavřete. Poté umístěte na okno, na slunné místo a nechte 2-3 týdny stát, dokud se nevytvoří sirup. Ten pak slijte přes čisté plátýnko do předem vyvařené uzavíratelné sklenice. Hotový smrkový/jedlový sirup skladujte v chladu a temnu.
Jak se sirup užívá?
Sirup můžeme užívat preventivně nebo při kašli a to jednu polévkovou lžíci denně. Předávkování není známo. Sirupem můžete dochucovat i čaj nebo si jej rozmíchat s vodou.
1 komentář
Na zahradě máme 2 smrky, takže sirup ze smrkových výhonků dělám každý rok. Přidávám si ho do čaje a v případě, že na mě něco leze, tak si dávám rovnou polévkovou lžíci.