Výroba olivového oleje

Olivový olej je běžný ve středomořské kuchyni, u nás v Čechách je čím dál tím oblíbenější a používá ho stále více domácností. A je to jedině dobře, jelikož olivový je jeden z nejzdravějších, které si můžeme dopřát. Jeho největším producentem je Španělsko, dále pak Itálie, Řecko a Sýrie. V těchto zemích pak najdeme oblasti s rozsáhlými sady a plantážemi olivovníků. Olivy se sklízí klasickým způsobem – tlučením do větví stromů, aby opadaly. Ty se poté sbírají, rozemelou a lisují (nejpozději do čtyř dnů od sklizení, aby se zachovaly zdraví prospěšné látky). U extrapanenského olivového oleje je to trochu jinak, pod stromy se připraví plachty a až olivy dozrají, sami opadají. Proto má olej jemnou chuť, bez hořkých podtónů. Další rozdíl je, že se lisuje výhradně za studena. Tím se zachová 100% zdraví prospěšných látek.

Vyznáte se v rozdělení olejů?

Nejkvalitnější z olivových olejů, který si seženete je extra panenský (Extra virgin), který se lisuje pouze ze zralých oliv a za studena. Poté následuje panenský (Virgin) a obyčejný panenský – jež mají vyšší volnou kyselost. Dále tu máme rafinované oleje, které jsou lisované za vysokých teplot a jsou následně chemicky upravovány. Koupit si můžete i směsi – rafinovaného s panenským olivovým olejem.

Význam pro naše zdraví

Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E, což je ceněný antioxidant. Díky svému jedinečnému složení udržuje naše srdce zdravé, napomáhá správnému fungování našeho metabolismu a podílí se na vstřebávání vápníku do těla. Mnoho lidí oceňuje, že pomáhá proti zácpě, také, zlepšuje trávení a snižuje koncentraci střevních kyselin – což je dobrá prevence proti žaludečním vředům. Podporuje také tvorbu žluče, posiluje játra a napomáhá k vylučování škodlivých látek.

avatar autora
Dana F.
Dana F. se věnuje psaní článků o zdraví a nemocích, čímž přispívá ke zvýšení povědomí o těchto tématech. V osobním životě se specializuje na mateřství, poskytování asistenčních služeb a výuku dětí, což jí dává jedinečnou perspektivu a hluboké porozumění v těchto oblastech.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přihlaste se k odběru našich novinek

Získejte upozornění na nejlepší nabídky našich témat z Léčit.cz.

Může se vám také líbit

Blíží se houbařská sezóna a s ní i riziko otravy houbami